Green Snail jest jedna z najsłynniejszych chińskich herbat, Green Snail, albo Bi Luo Chun, jest ciasno zwijaną zieloną herbatą zbieraną wczesną wiosną. Napar jest bardzo delikatny, lekko owocowy i kwiatowy, ze słodkim posmakiem. Wspaniała herbata do codziennego picia.
Sposób parzenia Zaparzać do 3 razy w temperaturze 60- 70°C maksymalnie 3 minuty (drugie parzenie krócej!) potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i bez aromatu. Właściwości herbaty zielonej - Ma pozytywny wpływ na serce
- Reguluje poziom cholesterolu
- Zmniejsza ryzyko nowotworów
- Pomaga w spalaniu tłuszczu
- Reguluje poziom cukru we krwi
Herbata zielona – różni się od czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. Napar ma barwę zbliżoną do cytrynowo-żółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C,E,B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości kobiet, pomaga zapobiegać nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie nazywana jest „kluczem do długowieczności”.