Herbata zielona Genmaicha Japan Style 500g
Specjał na japoński styl z ziarnem sezamowym i palonym ryżem. Doskonały napój do lekkich potraw, przyjemny i orzeźwiający o lekko pikantnym smaku. Ma naprawdę ciekawy i wciągający smak. Często osoby po raz pierwszy pijąc napar Genmaichy stają się jej zwolennikami na długi czas.
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakośc herbaty jest moment zbiorów. Im liście są młodsze, tym przygotowany z nich napar jest bardziej wartościowy. Posiada większą ilość olejków eterycznych i mniejszą ilość garbnika, który nadaje herbacie gorzkawy smak.
herbata zawiera wartościowe składniki; teinę, odpowiednik kofeiny z kawy, która ma właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację. Flawonidy - polifenole - posiadające silne właściwości przeciwutleniające i zdolność wiązania metali - chronią organizm przed zatruciami i wolnymi rodnikami. Teanina - występuje wyłącznie w herbacie- poprzez obniżanie ciśnienia i korzystną stymulację procesów mózgowych, sprawia że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji przy jednoczesnym odprężeniu. Herbata zawiera również fluor( zęby) wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Najlepszą wodą do parzenia herbaty jest woda miękka - pozbawiona w maksymalny sposób wapnia i magnezu.
Herbatę zieloną parzymy w temperaturze około 75 stopni. Można ją zmierzyć termometrem do herbat, lub w przypadku jego braku, odczekać 12 minut od zagotowania. Po takim czasie w temperaturze pokojowej woda osiąga 75 stopni. Wiele z herbat zielonych nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Drugie parzenie często jest nawet smaczniejsze niż pierwsze.
Herbatki pakujemy w torebki aromasafe, które pozwalają na zatrzymanie aromatu na dłużej.
Do wysyłek nie dodaję tzw. gratisów ( powszechnie wiadomo że nie ma czegoś takiego jak gratis, wszystkie prezenty są wliczone w cenę - zawsze!), jednocześnie dbając o jak najniższą cenę herbatek.
|