Klasyczna zielona herbata liściasta wzbogacona o owoce porzeczki, owoce róży, i dyskretny aromat.
Zielone herbaty różnią się od innych bardziej cierpkim i wyrazistym, świeżym smakiem. Mają więcej garbników i kofeiny (nazywaną teiną), która bardzo wolno przenika do krwi; minerały - fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk; witaminy - A, B1, B2, C, E, K.
Wpływ na organizm:
Napar posiada właściwości przeciwzawałowe, chroni przed skrzepami i chorobą wieńcową serca, przeciwdziała nadciśnieniu, obniża poziom cholesterolu, uodparnia organizm, zwalcza bakterie i wirusy, działa przeciwnowotworowo, wzmaga koncentrację, spowalnia proces starzenia się i poprawia trawienie.
Czarna porzeczka działa przeciwzapalnie, oraz leczniczo na pęcherz moczowy i osłonowo na żołądek.
Róża - stosowana w lecznictwie od czasów Hipokratesa, wykazuje działanie wzmacniające, łagodzi wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego, zalecana przy chorobie wrzodowej żołądka.
Sposób parzenia:
- wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki (200 - 250 ml)
- zalać susz przegotowaną wodą o temp. 70 - 80 stopni C
- parzyć pod przykryciem 2 - 4 minuty