Herbata ta wywodzi się z regionu Da Zhang Shan na północy chińskiej prowincji Jiangxi. Na ekologicznych polach uprawia tam herbatę 15 000 indywidualnych rolników. Uprawiana tam herbata jest następnie przerabiana na odmiany Gunpowder, Chun Mee czy Herbatę Jaśminową.
Fairtrade
Firma Cha Dô od roku 1998 wdraża projekty ekologicznej uprawy herbaty w różnych regionach. Dziś produkują dla niej herbaty 32 grupy upraw w 6 krajach - 8 plantacji oraz 35 000 indywidualnych rolników.
Herbata Gunpowder charakteryzuje się mocnym, aromatycznym smakiem. Nazwę swą zawdzięcza wyglądowi, gdyż w wyniku procesu produkcji jej liście mocno się zwijają w małe kulki przypominając wyglądem proch strzelniczy. Dzięki zmniejszonej objętości suszu w opakowaniu można zmieścić większą ilość herbaty. Podczas parzenia liście rozwijają się, powracajac do pierwotnych rozmiarów.
Herbata zielona posiada długą listę zalet zdrowotnych: oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, wpływa korzystnie na układ nerwowy, oddechowy, krążenia, kostny. Poprawia kondycję skóry, wspomaga koncentrację i pamięć, oraz przemianę materii, dodaje energii; wspomaga gromadzenie w organizmie witaminy C, zawierając przy tym witaminy B1, B2, K i PP, jak również prowitaminę A, żelazo, potas, wapń i magnez. Jest też napojem energetyzującym, choć bezkalorycznym.
Zawiera także polifenole chroniące organizm przed wolnymi rodnikami i opóźniające procesy starzenia.
Przygotowanie: Czajniczek wypłukać przed użyciem gorącą wodą. Na każdą filiżankę naparu wsypać od 1/2 do całej łyżeczki suszu i zalać wodą w temperaturze 80°C. Pozstawić do zaparzenia 3min.