Skład mieszanki: zielona herbata Ceylon, jabłko, owoc maliny, kwiat jaśminu, aromat.
Alhambra to wyjątkowa, lekka, zielona herbata z jabłkami i malinami , wzbogacona kwiatami jaśminu, orzeźwiająca, bardzo delikatna w smaku.
Zdrowotne właściwości zielonej herbaty wynikają przede wszystkim z jej silnego potencjału antyoksydacyjnego. Jest ona bowiem bogatym źródłem flawonoidów – silnych antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Przeciwdziała zatem wielu przewlekłym schorzeniom np. sercowo-naczyniowym, stanom zapalnym, a nawet chorobie Alzheimera.
Podstawowym składnikiem zielonej herbaty jest flawonoid wykazujący właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec raka żołądka, trzustki, jelita grubego, piersi oraz płuc. Już dwie filiżanki napoju pomogą pozbyć się wolnych rodników równie skutecznie, jak owoce zawierające witaminę C i E.
Sposób parzenia:
- 1 łyżeczkę (ok. 2,5-3g) herbaty na 1 filiżankę (200-250ml), zalewamy wodą o temperaturze
nie wyższej niż 80 stopni C,
- parzymy w dzbanku, który najpierw podgrzewamy np. przepłukując go wrzątkiem przed wsypaniem
herbaty,
- parzymy 2-5 minut (2-3 -minutowa pobudza, 5-minutowa uspokaja), po tym czasie liście odcedzamy od
naparu).
W naszej ofercie 100 g zielonej herbaty Alhambra.