Herbata zielona
- różne rodzaje -
Samba Pa:
sencha, czarna porzeczka, kwiat słonecznika.
Madame Butterfly:
herbata zielona ceylon, słonecznik, truskawka, liść maliny, płatki róży.
Ginko Japońska Wiśnia:
sencha, liście miłorzębu dwuklapowego, płatki róży.
Double Lemon:
sencha, kawałki cytryny, trawa cytrynowa.
Sencha Kaktusowa:
sencha, papaja, kwiat słonecznika, kwiat malwy, aromat opuncji figowej.
Sencha Jaśminowa:
sencha, 50% kwiat jasminu.
Moon Light:
sencha, mango, papaja, ananas kandyzowany, kwiat słonecznika, rumianek rzymski.
Wild West:
sencha, mango kandyz., płatki róży, kwiat pomarańczy, kiwi.
China Sencha:
zielona herbata uprawiana w Chinach. Daje klarowny napar o miodowym kolorze. Jest delikatna w smaku i zapachu.
Gun Powder:
jedna z najbardziej popularnych herbat zielonych. Ręcznie zwijane w kuleczki liście dają napar o delikatnej ziołowej nucie.
Gun Powder Temple of Hunan:
liście ciasno zwinięte w małe kulki przypominające proch strzelniczy rozwijają się podczas parzenia. Napar jest mocny o cierpkim smaku. Bardzo dobrze smakuje z miętą lub cytryną.
Gun Powder Temple of Heaven:
liście ciasno zwinięte w małe kulki przypominające proch strzelniczy rozwijają się podczas parzenia.Napar ma mocny zapach rybno-trawiasty.
Lu Cha Yunnan:
zielona herbata z prowincji Yunnan jest wyjątkowo aromatyczna i łagodna w smaku.
Waga: 50 g
Właściwości zielonej herbaty:
Zielona herbata zwana "kluczem do długowieczności", powstaje poprzez suszenie świeżo zebranych liści, które następnie poddane są obróbce, powstrzymującej proces fermentacji. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C,E, B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości, pomaga zapobiegać nowotworom i atakom serca.
Sposób parzenia:
- 1 łyżeczka na filiżankę
- parzyć w temp. 60-75ºC
- czas parzenia: 2-3 minuty
- można parzyć trzykrotnie
- nie stosować podgrzewaczy
- liście należy oddzielić od naparu w celu uniknięcia gorzkiego smaku