YUNNAN GreenTea
Oryginalna 901 zielona liściasta 100g.
Yunnan prowincja w południowych Chinach uważana jest za kolebkę herbaty, w regionie tym od tysięcy lat uprawia się najlepsze herbaty.
Im więcej pijemy tej cenionej na całym świecie herbaty tym bardziej doceniamy cudowny smak i aromat zielonej herbaty. Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych.
Sposób Parzenia:
Łyżeczkę liści herbaty na filiżankę, ok.250ml zalewamy przegotowaną wodą 75-85st.C 3-5 min.
Dobre rady:
Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek, dlatego najlepiej o nią zapytać sprzedawcy. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza.
Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4minutach ma 90stopni, a po 12-14minuta spada do 75.
Niestety czas parzenia zielonej herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Podobnie jak wielkość liści tak i twardość wody wydłuża czas parzenia zielonej herbaty.
Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.
Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia).
Dobrze zaparzona herbatka ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat.
Zielona herbata i jej właściwości:
-
Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
-
Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
-
Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
-
Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
-
Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
-
Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
-
Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
-
Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
-
Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
-
Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
Herbata liściasta.
Importowana z Chin
Producent: PURE TEA CO.,LTD. YUNNAN / CHINA
Waga netto: 100g.
Waga brutto: 150g.