Charakterystyka:
Kompozycja naturalnej drobnej yerba mate z dodatkiem aromatycznych ziół, takich jak: mięta polna, cedron, boldo, kwiat lipy.
Drobno cięte listki z gałązkami. Również nadaje się idealnie to terere, czyli yerba mate na zimno. Polecam na lato z kostkami lodu. Świetna dla osób pracujących umysłowo, studentów w czasie sesji, a także osób szukających pobudzenia. Wspomaga koncentrację.
Mate to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Pija się ją wg zwyczaju Indian w naczynkach wykonanych (zazwyczaj) z owocu tykwy, przez rurkę metalową zakończoną sitkiem - tzw. bombillę.
Właściwości yerba mate:
- Naturalnie pobudza ciało i umysł
- Pobudza dłużej niż kawa
- Likwiduje objawy zmęczenia, rozluźnia
- Podnosi sprawność fizyczną, intelektualną, poprawia koncentrację
- Jest bogata w witaminy (A, B1, B2, C) i mikroelementy (żelazo, sód,potas, magnez itd.), uzupełnia niedobór magnezu oraz potasu
- Zwiększa zdolność odpornościową organizmu
- Łagodzi uczucie głodu (przez co polecana jest przy odchudzaniu)
- Stymuluje ośrodkowy układ nerwowy
- Wspomaga leczenie alergii (np. katar sienny)
- Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit
- Likwiduje poddenerwowanie
- Stymuluje zmęczony, osłabiony system nerwowy
- Schłodzona świetnie orzeźwia
Sposób przygotowania:
- Tradycyjnie mate pija się w naczynku z tykwy: wsypujemy 3/4 naczynka, zalewamy wodą o temp. 80 stopni. Zatykamy palcem rurkę przy ustniku i zanurzamy ją w naczynku. Czekamy ok. 5 minut, by napar nieco przestygł, wypijamy. Po wypiciu można jeszcze wielokrotnie zalewać mate gorącą wodą, aż do wyczuwalnej utraty smaku (5-10 razy). Należy pamiętać, aby nie mieszać rurką w czasie picia, gdyż może to spowodować zapchanie się sitka).
- Możesz zaparzyć mate także z mniejszej ilości na sitku jak zieloną herbatę: 1-1,5 łyżeczki zalać wodą (200ml) o temp. 80 stopni, parzyć 3 min.
Herbata może być podawana na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Stwórz swój własny przepis na ulubioną herbatę! Pamiętaj: w tworzeniu nowych smaków ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;-)