Yerba mate to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.
Skład: Yerba Mate, migdały, płatki róż, nagietka i akacji, aromat naturalny
Sposób Parzenia
Napełnić naczynie do 1/3 zalać zimną wodą którą odlewany. Następnie uzupełnić naczynie wodą o temperaturze 70-80°C. Alternatywnym sposobem parzenia jest użycie dużego filtra papierowego który napełniamy mate ok 1/3 objętości naczynia, zalewany wodą o temperaturze 70-80°C. Można parzyć nawet 7 razy !
Właściwości zdrowotne Yerba Mate
Yerba mate jest często klasyfikowana jako zdrowy napój. W praktyce jednak nie istnieją żadne kontrolowane badania przeprowadzone na ludziach, które dowiodłyby, że jest skuteczna w leczeniu jakiekolwiek chronicznej dolegliwości. Ponadto z konsumpcją mate wiąże się zwiększone ryzyko nowotworów (patrz „Yerba mate a ryzyko zdrowotne”), a zatem właściwości prozdrowotnych polifenoli w mate są anulowane przez inne zawarte w niej rakotwórcze substancje.
- Reguluje poziom cholesterolu
- Zwiększa koncentrację
Yerba Mate – to herbata z ostrokrzewu paragwajskiego. Smakiem i zapachem Mate zielona przypomina bardzo delikatną zieloną herbatę. Mate palona jest nieco cierpka i „przydymiona” w smaku. Napar zawiera silne przeciwutleniacze o właściwościach antybakteryjnych. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, znosi uczucie senności i zmęczenia, zwalcza bóle głowy. Wzmacnia akcję serca i podwyższa ciśnienie krwi, działa tonizująco na mięśnie szkieletowe. Jest bogatym źródłem witaminy A, B1, C, E i mikroelementów takich jak fosfor, magnez, potas, żelazo. Przyśpiesza przemianę materii, działa moczopędnie i przeciwreumatycznie. Poprawia strukturę włosów i paznokci, zwiększa odporność organizmu, neutralizuje niektóre toksyczne związki, wspomaga leczenie alergii. Stosowana jest także jako środek przeczyszczający i obniżający temperaturę.