Herbata Yerba Mate
Grosella
Skład: 91,4% mate green, 8,6% dodatków (porzeczka, mięta, skórka pomarańczy, hibiskus, owoc róży, aromat limetki).
Waga: 50g
Właściwości yerba mate:
Yerba Mate to wysuszone, zmielone liście, przygotowane do robienia naparu popularnego gł w krajach Ameryki Południowej: Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii.
- podnosi odporność organizmu,
- polepsza trawienie,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- pobudza długotrwale (w przeciwieństwie do kawy),
- czyści krew, pomaga usunąć toksyny z organizmu,
- opóźnia starzenie się,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- bogata w witaminy i minerały.
Napój paryz się w naczyniach zwanych mate (wykonanych z tykwy, ceramiki, metalu, drewna) oraz guampa (zrobione z rogu bawolego).
Osobami, które piją mate jest papież Franciszek oraz podróżnik Wojciech Cejrowski.
Sposób parzenia:
1. Do naczynia wsyp yerba mate - tradycyjnie w Ameryce Południowej susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia. Początkującym proponujemy rozpoczęcie od mniejszej ilości.
2. Zakryj otwór naczynka (np. dłonią), obróć je "do góry dnem" i potrząsaj, by drobniejsze kawałki listków i pył opadły w stronę dłoni.
3. Obróć z powrotem naczynie pod kątem ok. 45 stopni i włóż rurkę w pustą przestrzeń naczynia. Staraj się nie poruszać bombillą, a tym bardziej nie mieszać nią naparu yerba mate, ponieważ spowoduje to zatkanie sitka.
4. Trzymając tykwę pochyloną wlej odrobinę zimnej wody naczynka, by zwilżyć susz. Uchroni to napar przed utratą smaku, właściwości odżywczych i stymulujących. Odczekaj chwilę, aż susz wchłonie wodę.
5. Dolej do pełni naczynia wodę o temp. 70-80 stopni Celsjusza, odczekaj aż chwilę, aż ostygnie i wchłonie wodę. Napar popijaj przez rurkę do momentu, aż usłyszysz charakterystyczne "siorbnięcia", po czym zrób dolewkę ciepłej wody.
6. Wodę można dolewać kilka razy (do 7 razy), aż "wypłukania" smaku yerba mate.
7. Do naparu yerba mate możesz dodać dla urozmaicenia cukier, miód lub kilka kropel cytryny, pamiętając aby nie mieszać bombillą.