Vilcacora - jest lianą rosnącą w warunkach naturalnych w południowoamerykańskiej dżungli i szeroko stosowaną w medycynie ludowej. Opublikowano wiele prac na temat zastosowań leczniczych Vilcacory oraz występujących w niej substancji czynnych. Najważniejszą grupą substancji biologicznie aktywnych Vilcacory są liczne alkaloidy, z czego na największą uwagę zasługują pentacykliczne alkaloidy oksoindolowe. Alkaloidy te działają głównie na komórki układu immunologicznego odpowiedzialnego za odporność nieswoistą i komórkową.
Vilcacora:
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu
- działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo
- łagodzi skutki uboczne radioterapii i chemioterapii
- wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne
- działa wspomagająco m.in. w astmie, dolegliwościach układu pokarmowego i schorzeniach stawów
- wskazana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
- hamuje procesy destrukcyjne związane ze starzeniem się organizmu
Sposób parzenia:
Gotować w proporcji 1-2 łyżeczki Vilcacory na szklankę wody od 20-stu do 30-stu minut na bardzo małym ogniu. Odstawić z ognia na 20 min, osłodzić miodem według uznania, pić najlepiej 30 min przed posiłkiem, około 3 filiżanki dziennie. Pić maksymalnie przez 6 miesięcy, potem należy zrobić 3 miesięczną przerwę .