| Opis |
Rokitnik należy do najcenniejszych owoców. Zawiera dużo wit. C, która w tym owocu jest trwała i nie niszczy jej obróbka termiczna. Zawiera także wit. P, prowitaminę A, B2, B1 i bardzo dużo wit. E (wit. młodości). Herbatka rokitnikowa to prawdziwa „bomba witaminowa”. Mogą ją pić osoby w każdym wieku. Sposób użycia: jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Można pić bez ograniczeń. Rokitnik w Polsce jest mało znany. Jest to krzew dziko rosnący, ale posiadający niezwykłe właściwości lecznicze.
Niezliczone zalety Rokitnika odkryto już w starożytnej Grecji ( skąd pochodzi nazwa
hippos = koń, phaos = błyszczący), gdzie leczono nim konie aby miały zdrową i błyszczącą sierść. Już wtedy sporządzano wodne wyciągi z owoców i l iści szeroko stosowane do leczenia chronicznych chorób żołądka, wątroby, dróg oddechowych.
|
Właściwości i zalety
|
Owoce rokitnika były wysoko cenione i stosowane od czasów starożytnych nie tylko w Europie, również w lecznictwie azjatyckim (Chiny, Tybet, Indie). Znane są też szeroko w Rosji i na Ukrainie, gdzie rozpowszechnionym medykamentem jest olej wytłoczony z nasion.
We współczesnej fitoterapi oraz kosmetyce wykorzystywany jest olej pozyskiwany nie tylko z pestek, ale także z całych owoców, sok tłoczony z pozbawionych pestek owoców, oraz pulpa ze świeżych owoców.
Pomarańczowe „korale” rokitnika są bombą witaminową. Zawierają całe bogactwo witamin: zarówno te rozpuszczalne w wodzie – C, B1, B2, B6, jak i rozpuszczalną w tłuszczach witaminy A i E. Zawartość witaminy C ustępuje tylko owocom róży, a dodać trzeba jeszcze, że trwałość „rokitnikowego” kwasu askorbionowego jest wyjątkowa ze względu na nieobecność (występującego w innych owocach) enzymu – askorbinozy, który niszczy witaminę C. Dzięki temu witamina nie ulega utlenieniu w procesach przechowywania i przetwarzania.
Ponadto w owocach rokitnika występują flawonoidy (kwrcetyna i rutyna) antocjany, katechiny, cyklitole, fosfolipidy, garbniki, cukry (glukoza, fruktoza, ksyloza), kwasy organiczne (maleinowy, szczawiowy, jabłkowy, winowy), kwasy trójpenowe (ursulowy i oleinowy), olej tłusty.
Właściowości biochemiczne wzbogaca dodatkowo obecność cennych minerałów takich jak żelazo, bor, mangan, wapń, krzem oraz alkaloid serotoniny.
Substancje czynne zawarte w owocach rokitnika a szczególnie w oleju pochodzącym z pestek:
|
> wzmacniają wzrok,
> opóźniają procesy starzenia,
> zwiększają odporność organizmu,
> pomagają w zapobieganiu powstawania zatorów w naczyniach krwionośnych, oraz zawałom serca,
> działają przeciwzapalnie,
> wspomagają gojenie ran, oparzeń, odmrożeń, gruźlicy skóry, egzemy uszkodzeń skóry i błon śluzowych na skutek promieniowania radioaktywnego, odleżyn,
> regenerują śluzówkę jamy ustnej, gardła i nosa,
> działają przeciwbólowo,
> pomagają w leczeniu chorób przewodu pokarmowego - wrzodów żołądka, dwunastnicy, hemoroidów, biegunek,
> działają przeciwzapalnie (pomocne w leczeniu zapalenia gardła, nosa, migdałków, zatok nosowych),
|