Przedmiotem tej aukcji jest Herbata Pu - Erh Czerwona Special.
Jak wiadomo właściwości zdrowotne czerwonej herbaty są lepsze im dłużej herbata leżakuje w odpowiednich warunkach. Ta herbata bez wątpienia leżakowała bardzo długo zanim trafiła do sprzedaży. dlatego harakteryzuje się bardzo mocnym naparem.
Herbatę parzymy w 95 stopniach przez 5min. Najlepiej pić ją przed posiłkami, co dodatkowo obniża apetyt. Dodatkowo special cechuje zdecydowanie mocniejszy napar, który w filiżance daje mniej przeźroczysty płyn od zwykłej Pu-Erh.
Pu-Erh Special jest więc wydajniejsza.
Herbaty czerwone poddawane są fermentacji a następnie suszeniu.
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość herbaty jest moment zbiorów. Im liście są młodsze, tym przygotowany z nich napar jest bardziej wartościowy. Posiada większą ilość olejków eterycznych i mniejszą ilość garbnika, który nadaje herbacie gorzkawy smak.
herbata zawiera wartościowe składniki; teinę, odpowiednik kofeiny z kawy, która ma właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację. Flawonidy - polifenole - posiadające silne właściwości przeciwutleniające i zdolność wiązania metali - chronią organizm przed zatruciami i wolnymi rodnikami. Teanina - występuje wyłącznie w herbacie- poprzez obniżanie ciśnienia i korzystną stymulację procesów mózgowych, sprawia że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji przy jednoczesnym odprężeniu. Herbata zawiera również fluor( zęby) wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Najlepszą wodą do parzenia herbaty jest woda miękka - pozbawiona w maksymalny sposób wapnia i magnezu.
Waga: 1kg
kraj pochodzenia: Chiny
Sposób parzenia 5-7 min / 95 stopni Celsjusza. Zasady parzenia podobne jak herbat czarnych. Dłużej można parzyć herbaty o dużych liściach. Herbaty te cechuje duża ekstraktywność.
|