Czerwona herbata liściasta z liściem jeżyny, owocem truskawki i aromatem.
Królowa chińskich herbat
Pu-erh ( czytaj : pu-er ) to wspaniała herbata o właściwościach zdrowotnych. W Chinach
jest znana od dawna. Za poradą osobistych lekarzy pili ją cesarze chińscy zarówno ze
względów leczniczych, jak i profilaktycznych. Po wielu badaniach zaakceptowana została
również w Europie, gdzie doceniono jej szczególne właściwości powodujące utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz przywracające prawidłowy metabolizm organizmu.
Pu-erh jest herbatą czerwoną – częściowo fermentowaną, w odróżnieniu od herbaty czarnej- fermentowanej i zielonej – niefermentowanej. Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata Pu-erh jest typowym produktem Yunnanu, gdzie rosną specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao-
„ Królewskie Drzewa „ . Herbata Pu-erh jest typowym produktem zyskuje swój zminiepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu blisko dwóch tysięcy lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Camelia sinensis – roślina, której liści używane są do produkcji herbat zawiera
dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen ) oraz witaminę E. Herbatę Pu-erh odróżnia od innych herbat duża zwartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają herbacie Pu-erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom , a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne ( zapobiegające „ zlepianiu się” płytek
krwi ).Ponadto flawoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające ( stabilizatory procesów utleniania, a także odtruwające – wiążą i kompleksują metale i toksyny. Zawarte w herbacie Pu–erh związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Osoby z dużą nadwagą, pijąc regularnie herbatę Pu-erh wilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić w ciągu miesiąca nawet do 10 kg wagi bez stosowania specjalnej diety. Chociaż brzmi to niewiarygodnie – jest całkiem realne, co potwierdziły badania lekarzy prowadzone w Chinach i we Francji. Testując grupę osób z nadciśnieniem stwierdzono również normalizujący wpływ herbaty Pu-erh na nadciśnienie. Dodatkowo badania naukowców japońskich potwierdziły, iż mniej zaawansowanych przypadkach, może ona normować proces nowotworowy. Tak więc pijąc herbatę Pu-erh możemy wpłynąć na długość naszego życia. Na rynku polskim jest dużo herbat Pu-erh. Należy jednak pamiętać aby kupować tylko te, które posiadają atest SANEPID- u, ponieważ trafiają się niekontrolowane odpady produkcyjne najniższego gatunku, które mogą się okazać szkodliwe dla organizmu. Prawdziwa i dobrej jakości herbata Pu-erh podczas zaparzania szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi. W czajniku lub w filiżance zalewamy 2-2,5g ( kostkę ) herbaty wrzącą, najlepiej źródlaną wodą i zostawiamy pod przykryciem na czas od 2 do 5 minut. Czynność można powtórzyć zalewając 2-3 krotnie te same liście. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.