Zawiera flawonoidy pobudzające enzymy pokarmowe. Polecana dla osób z nadwagą.
Pu-erh produkuje się z szerokolistnej odmiany krzewu herbacianego. Od
typowej herbaty czarnej różni się tym, że zostaje poddana dodatkowym procesom fermentacji i leżakowania oraz zawiera więcej mikroelementów, teiny,
białka oraz olejków eterycznych. Cały proces produkcji pu-erh jest
do tej pory częściowo okryty tajemnicą. Napar ma brunatnoczerwoną
barwę oraz ziemisty posmak i zapach. Na zachodzie herbata ta zyskała
sławę jako „morderca tłuszczu” - francuskie badania dowiodły,
że ponad 80% pacjentów pijących regularnie pu-erh straciło w
ciągu miesiąca od 3 do 10 kg!
Właściwości
zdrowotne: wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu,
oczyszcza organizm z toksyn, pobudza trawienie, zapobiega powstawaniu
wolnych rodników, łagodzi skutki spożycia alkoholu, zmniejsza
wchłanianie tłuszczu w jelitach, pobudza krążenie, poprawia
pamięć, obniża ciśnienie, uspokaja.
Sposób parzenia:
- wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki (200 - 250 ml)
- zalać susz przegotowaną wodą o temp. 95 stopni C
- parzyć pod przykryciem 2 - 4 minutyZawiera flawonoidy pobudzające enzymy pokarmowe. Polecana dla osób z nadwagą.