KATEGORIE
HERBATA PU-ERH 125g
125g zawiera ok 40 kostek
W OKAZYJNEJ CENIE 12,50 !!!
Sposób parzenia:
W czajniczku lub w filiżance zalewamy kostkę herbaty wrzącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na czas od 2 do 5 minut. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Pu-Erh firmy Panaceum to wyjątkowa, oryginalna chińska herbata, mająca niezwykły wpływ na zdrowie, wygląd i samopoczucie człowieka. Chińscy cesarze pili ten szlachetny napój już 2000 lat temu.
Ma ona niezwykłe cechy lecznicze i profilaktyczne. Cały świat pokochał herbatę Pu-Erh za jej szczególne właściwości – pomagające pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Czerwona herbata okazała się znakomitym środkiem poprawiającym trawienie. Picie herbaty Pu-Erh redukuje poziom cholesterolu we krwi oraz pomaga spalić zbędny tłuszcz w organizmie. Dlatego Pu-Erh jest szeroko oferowana jako herbata wspomagająca odchudzanie. Jest też składnikiem preparatów na odchudzanie. W tradycyjnej medycynie chińskiej uważa się, że picie czerwonej herbaty przeciwdziała złemu nastrojowi i depresji. Chińczycy przyznają także, że Pu-Erh przeciwdziała nieprzyjemnym efektom przepicia, przynosi szybką ulgę po nadmiernym spożyciu alkoholu.
Swój niepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości herbata Pu-Erh Panaceum zawdzięcza specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu od blisko dwóch tysięcy lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być spożywane jako świeże, Pu-Erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Liście drzewa herbacianego, z którego powstaje Pu-Erh Panaceum, zawierają szereg związków biologicznie czynnych, korzystnie wpływających na organizm człowieka.
Herbatę Pu-Erh wyróżnia się wśród innych herbat dużą zawartością związków biologicznie czynnych, a szczególnie flawonoidów. To one nadają Pu-Erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Flawonoidy tworzą się w okresie dojrzewania liści. Związki flawanoidowe wywierają unikalny i bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego ciała: uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, poprawiają krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, zapobiegają krwawieniom, są pomocne w leczeniu miażdżycy, mają właściwości moczopędne, wykazują silne właściwości antyagregacyjne (zapobiegające "zlepianiu się" płytek krwi), wykazują także właściwości przeciwutleniające, zapobiegając tworzeniu się wolnych rodników i przeciwdziałając procesom starzenia się, działają odtruwająco, wiążąc metale i toksyny.
Związki zawarte w herbacie Pu-Erh aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmniejszając ilość tłuszczu w tkance podskórnej.