Skład:
Pu-erh, yerba mate zielona, kawałki pomarańczy, jabłko, aromat grapefruitowy.
Można parzyć kilkakrotnie, najlepiej nie dłużej jak 3-5 minut, przy temperaturze ok.95ºC. Po tym czasie listki oddzielić od naparu.
Pita po każdym posiłku widocznie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
HERBATA Pu-Erh
Pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan, a swą nazwę zawdzięcza miastu leżącemu w południowej części prowincji- Pu-Erh. Tam była przerabiana i sprzedawana na bazarze.
Pierwotnie służyła jako lekarstwo w formie wywaru i maści przeciw bólom reumatycznym. Później stała się napojem narodowym Chin.
HERBATA PU-ERH jest syntezą lekarstwa i napoju o smaku ziemi i dymu. Odznacza się stosunkowo dużymi listkami i przedłużonym czasem fermentacji, co wpływa na aromat, który utrzymuje się nawet po drugim zaparzeniu.
Właściwości:
- pomaga w zwalczaniu nadwagi spowodowanej niewłaściwą dietą;
- obniża poziom cholesterolu
- zalecana przy niewłaściwej przemianie materii (działając pobudzająco na wątrobę powoduje szybsze obniżenie poziomu alkoholu we krwi).
Badania wykazały, że 88% testowanych osób pijących herbatę PU-ERH straciło od 3,2 do 10,8 kg wagi w ciągu 4 tygodni bez stosowania diety odchudzającej.
Źródło: dr Jurgen Weihofen
„ Pu – Erh Tee aus China nicht nur ein Fettkiller”
Yerba mate
Bardzo popularny napój w Ameryce łacińskiej, pochodzący z Brazylii. Mate nie należy do rodziny upraw z których produkuje się herbatę. Ma bardzo dużą zawartość kofeiny (6,5%), więcej niż kawa czy inne herbaty nawet o 1,5%. Zawiera również wiele witamin, albumen, magnezu, żelaza, natrium, fluoru i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie.
|