Witam na mojej aukcji, której przedmiotem jest:
50 g herbaty MALINA
Skład:
hibiskus, rodzynki, ananas, maliny, aromat
Smak:
mocno malinowa
Opis:
Herbatka z całymi owocami malin, rodzynkami, ananasem i hibiskusem, o zniewalającym zapachu i smaku.
Właściwości:
Hibiskus to kwiat o prawdziwie zdrowotnym oddziaływaniu. Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy dzięki zawartym w nim polisacharydom. Uważa się także, że wzmacnia wątrobę. Gorąca herbata przeciwdziała infekcjom, działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, antybakteryjnie i obniża gorączkę oraz łagodzi podrażnienia, a schłodzona orzeźwia i dodaje energii. Hibiskus zawiera wiele dobroczynnych substancji, między innymi
antocyjany, które chronią przed rozwojem komórek nowotworowych, polifenole, które zwalczają wolne rodniki przyspieszające proces starzenia
i flawonoidy, które pozwalają zachować młodość na dłużej i chronią przed licznymi chorobami. A to jeszcze nie wszystko: ta cudowna roślina zawiera sporą dawkę
witaminy C i kwasów organicznych: hibiskusowego, cytrynowego i jabłkowego. Ponadto jest źródłem wapnia i soli mineralnych. I wszystkie te substancje znajdują się w kielichach, z których robione są herbatki. Żeby tego było mało, napar z kwiatu hibiskusa chroni serce. Badania wykazały, że polifenole z ketmi neutralizują wolne rodniki, które niszczą naczynia krwionośne powodując arteriosklerozę, która prowadzi do chorób serca. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi osobom z umiarkowanym nadciśnieniem oraz utrzymać prawidłową ilość cholesterolu. Sprzyja oczyszczeniu organizmu. Ma lekkie działanie moczopędne, co zapobiega zastojom wody w organizmie. Przyspiesza przemianę materii. Naukowcy wykazali, że herbatka z hibiskusa wspomaga odchudzanie
hamując działanie enzymu trawiennego (amylazy) w przewodzie pokarmowym. Brak tego enzymu ogranicza wchłanianie węglowodanów. Posiada właściwości, które zwiększają zdolności pamięciowe. Coraz więcej badań wskazuje na to, że napar z hibiskusa może być ważną substancją w profilaktyce cukrzycy.
Owoce maliny zawierają cukry: glukozę, fruktozę i sacharozę, związki śluzowe, błonnik, karoten, sole mineralne: żelazo ( składnik hemoglobiny), miedz, manganu, magnez, ryboflawiny, niacyny, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne ( askrobinowy, jabłkowy, cytrynowy, salicylowy ), witaminy A, B1, B2, B3, C, K, PP. Dzięki zawartości kwasu elagowego, posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, uspokajające, obniżające ciśnienie krwi, wspomagające leczenie przeziębień, zapaleń jamy ustnej,
gardła i krtani.
Ostatnio co potwierdzają Polscy lekarze, znalazły zastosowanie w diecie
i kuracjach odchudzających, wspomagając odchudzanie organizmu, zwalczając otyłość poprzez zwalczające działanie ketonu izolowanego
z malin, obniżającego wagę komórek tłuszczowych, normując metabolizm organizmu. Biorą udział w procesach trawiennych, oczyszczają organizm z toksyn.
Udowodniono antyoksydacyjne właściwości maliny, działające jako wymiatacz wolnych rodników. Występujący w malinach kwas elagowy ma właściwości przeciwnowotworowe, hamuje procesy nowotworowe
w płucach i wątrobie, posiada właściwości antywirusowe i antybakteryjne.
Sposób parzenia:
20-25 g/l (1-2 łyżeczki na filiżankę), 5-10 minut
w temp. 100 stopni Celsjusza.
Termin ważności:
Czerwiec 2016 roku
Propozycja podania:
- Na ciepło i zimno
- z dodatkiem miodu