Zapraszamy do zakupów świeżych herbat z wrocławskiej Czajowni. Wszystkie sprzedawane przez nas herbaty są sprowadzane bezpośrednio z plantacji całego świata herbacianego przez Towarzystwo Miłośników Herbaty (Spolek Milcu Caje s.r.o.) z Pragi, które jest naszym wyłącznym dostawcą herbat i przewodnikiem na herbacianej ścieżce. Towarzystwo Miłośników Herbaty, jako bezpośredni importer, dba o niezmienną jakość sprowadzanych herbat poprzez ich staranny wybór bezpośrednio na obszarach produkcji. Spośród bogatej oferty herbat wybierane są te uprawiane i preparowane w tradycyjny sposób, z zachowaniem poszanowania dla pracy ludzkiej i środowiska naturalnego. Kontakty osobiste nawiązywane podczas licznych podróży Miłośników Herbaty do Indii, Chin, Japonii, Turcji, Nepalu, Afryki czy na Sri Lankę i Tajwan, są gwarancją niepowtarzalnej jakości i charakteru sprowadzanych herbat.
Tung Ting Formosa Jade Oolong
'Zmarzły wierzchołek'
(pakowana 75 gram)
Herbata 1998 i 2008 roku wg Towarzystwa Miłośników Herbaty. Wyśmienita, delikatnie fermentowana herbata, która jest przetwarzana specjalną metodą zwijania na mokro w drobne nieregularne kuleczki. Towarzystwo Miłośników Herbaty przywiozło ją bezpośrednio ze zboczy wzgórza Tung Ting owianego tajemniczymi baśniami. Aromat i smak przenikliwy i charakterystyczny, bardzo świeży.
Herbaty niebiesko-zielone
(po chińsku: QIHONG CHA, po japońsku SEI CHA)
Częściowo fermentowane - stopień fermentacji: 15 – 70%
Określne także jako herbaty turkusowe lub oolongi (ulongi). Sposób przetworzenia: świeże listki wkłada się do obracających się koszy, przy ciągłym nawiewie ciepłego powietrza. Powoduje to powolne naruszenie struktury liści i ich więdnięcie oraz powolne wysychanie. Proces taki powtarza się wielkrotnie naprzemiennie z formowaniem listków w małe kuleczki na stołach rotacyjnych. Ilość cykli determinuje stopień fermentacji danej herbaty. Większość herbat turkusowych można zaparzać wielkrotnie, wodą około 80-90°C, przez 2 minuty.