Towar zakupiony na aukcjach wysyłam Pocztą Polską oraz kurierem UPS.
Koszt dostawy podany na aukcjach.
Możliwa wpłata na konto, odbiór osobisty lub wysyłka za pobraniem.
Numer konta otrzymają Państwo w wiadomości z allegro po zakupieniu towaru.
Udostępniam również Płatności Allegro i aukcje z Escrow.
Osoba kupująca jako pierwsza wystawia komentarz po otrzymaniu przesyłki (lub odbiorze osobistym), jeżeli ja jestem kupującym wystawie komentarz zaraz po otrzymaniu przedmiotu aukcji.
High Mountain Oolong 高山烏龍茶
Jeden z najlepszych gatunkow herbaty Ulong na swiecie, uprawiana na wysokosciach powyzej 1000 m.n.p.m. Nazywana klejnotem Tajwanu.
Krystalicznie czyste powietrze, zyzna gleba oraz duze zmiany temperatury i wilgotnosci powietrza pomiedzy noca a dniem nadaja jej najwyzsza jakosc.
Ciemno zielony kolor lisci, zloty napar o kwiatowym aromacie i bogatym, nieco lekko slodkim smaku
Herbata bardzo „cierpliwa w parzeniu” – nawet wielokrotnie zalewana wrzątkiem długo utrzymuje wyśmienity smak i aromat.
Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z VIII wieku p.n.e.
W Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w drugiej połowie XVIII wieku. A troche pozniej nastąpiło jej dalsze upowszechnienie dzięki samowarom sprowadzanym przez wojska rosyjskie.
Kwiat herbaty
Uprawa herbaty na Tajwanie rozpoczęła się w połowie XIX wieku. Od lat 70. przemysł herbaciany szybko się rozwinął wraz innymi gałęziami tajwańskiej gospodarki. Ze względu na duży krajowy popyt i zakorzenioną kulturę picia herbaty, większość uprawianych tam herbat spożywana jest przez samych Tajwańczyków. Teraz dzieki naszej ofercie, pochodzacej od Polaka mieszkajacego od lat na Tajwanie, moze tez zagoscic u Panstwa w domach.
Tajwan to specyficzny, tropikalny, bardzo wilgotny klimat, wysokie strome góry graniczą z nizinnymi wybrzeżami. Dzięki różnicom pogody, temperatur, położenia i gleby, wygląd, aromat i smak herbaty uprawianej na obszarach górskich na dużych wysokościach stał się niepowtarzalny i przedstawia najwyzsza jakosc, niepodobna do herbaty z Chin, nie mowiac o indyjskiej czy tajlandzkiej.
Ulung (zwana też niebieską) to rodzaj półfermentowanej herbaty o specyficznej barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak herbata zielona.
Ulung charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechin oraz niewielką ilością kofeiny.
Do tego nasza herbata jest uprawiana, zbierana, prazona i pakowana recznie, bez uzycia maszyn ani dodatku chemikalow.
Wszystkie te czynniki sprawiaja, ze macie Panstwo do czynienia z nawyzszym jakosciowo produktem na Swiecie.
Dzieki długiemu procesowi dojrzewania, podczas delikatnego prażenia na niewielkim płomieniu węgla drzewnego (烘培, pinyin:hōngpeì jakość naszej herbaty dodatkowo wzrasta. Przed prażeniem, listki herbaty ulung są zwijane i lekko zgniatane, aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną. Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty i zmniejsza kwaśny i cierpki smak. Ponadto dzięki tej czynności herbata ulung jest łagodniejsza dla żołądka.
Zalety Uulonga tajwanskiego:
-
Wysoka zawartosc katechiny lagodzi objawy alergi i pomaga w walce z cukrzyca
-
Dzieki zawartosci L-teaniny, wykazuje działanie uspokajające
-
Obniza pozion holesterolu, poprawia prace ukladu krwionosnego
-
Reguluje prace serca, obniza cisnienie
-
Poprawia cere
-
Pali kalorie - odchudza
-
poprawia trawienie i wplywa korzystnie na przemiane materi
-
hamuje aktywnosc enzymow niektorych bakteri podczas zakarzen.
-
Wzmacnia odpornosc organizmu
-
Odpreza
-
Obecne w herbacie polifenole wykazyja dzialanie przeciwutleniajace zmniejszajac szanse na wystapienie chorob ukladu krazenia i nowotworow, a takrze przeciwdzaiajac prochnicy.
-
Zawiera witaminy: A, B1, B2, C, E i K
-
Ma niepowtarzalny, elegancki aromat
-
Czystosc i szlachectwo smak
Parzenie:
Pamietajcie Panstwo, ze to wysokiej jakosci herbata, aby w pelni poznac jej gleboki aromat, nalezy pamietac o odpowiednim doborze wody czajnikow, filizanek i akcesoriow.
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen, jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.
Najlepiej uzywac czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Czajnik i filizanki dla tej klasy napoju powinny byc wykonane z porcelany albo gliny.
Pierwszym etapem jest ogrzanie czajnika. W tym celu należy wlać do niego wrząca wodę dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para
Nastepnie nalezy wlozyc do czajnika liscie herbaty zapelniajac jego objetosc w okolo ¼, zalac woda o temperaturze okolo 90 ºC, odczekac okolo 40 sekund i plyn z czajnika wylac. Nie nalezy serwowac do picia pierwszego parzenia, sluzy ono tylko „przeplukaniu” lisci.
W drugim parzeniu nalezy zalac czajnik z „przeplukanymi” liscmi woda o temperaturze okolo 90ºC i po okolo 50 sekundach rozlac do filirzanek, herbata nadaje sie do picia. Te same liscie mozna jeszcze zalewac okolo 6 razy. Trzecie parzenie powinno trwac 1 minute, czas kolejnych powinien byc zwiekszany o 10 sekund. Za kazdym razem nalezy pamietajac o oproznianiu czajnika z plynu. Liscie nie powinny plywac w wodzie.