Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Herbata niebieska Ulung High Mountain Oolong 300g

23-05-2012, 10:11
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 215 zł     
Użytkownik e-marcin_com
numer aukcji: 2324322891
Miejscowość radzyń podlaski
Zostało sztuk: 6    Wyświetleń: 16   
Koniec: 04-06-2012, 2:01
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Młyn Bogutyn

BogutynMłyn
ul. Gwardii 24
21-300 Radzyń Podlaski

tel/fax: 0-83 [zasłonięte] 99

Orange: 503 [zasłonięte] 337

[zasłonięte]@bogutynmlyn.pl

GG: 936545
płatności allegro
przelew bankowy
za pobraniem

USŁUGI POCZTY POLSKIEJ
lub kuriera UPS

CENNIK KURIER UPS
PRZY PRZEDPŁACIE
do 30.5 kg = 20 pln brutto
do 60.5 kg = 40 pln brutto
do 90.5 kg = 60 pln brutto
do 300 kg = 140 pln brutto

KURIER UPS POBRANIE:
do 30.5 kg = 25 pln brutto
do 60.5 kg = 55 pln brutto
do 90.5 kg = 75 pln brutto
do 300 kg = 140 pln brutto

CENNIK POCZTA POLSKA

Wysyłki priorytetem!

(cena z cennika poczty + podatek VAT 22%):
do 0.9 kg = 13,42 pln brutto
1-1.9 kg = 15,86 pln brutto
2-4.9 kg = 17,69 pln brutto
5-9.9 kg = 25,01 pln brutto
10-14.9 kg = 30,50 pln brutto
15-19.9 kg = 42,70 pln brutto

WYSYŁKI POCZTA POLSKA
ZA POBRANIEM:
Wysyłki priorytetem!

(cena z cennika poczty + podatek VAT 22%):
do 0.9 kg = 18,91 pln brutto
1-1.9 kg = 20,74 pln brutto
2-4.9 kg = 23,18 pln brutto
5-9.9 kg = 31,72 pln brutto
10-14.9 kg = 36,60 pln brutto
15-19.9 kg = 48,80 pln brutto

Witam serdecznie !

Towar zakupiony na aukcjach wysyłam Pocztą Polską oraz kurierem UPS.

Koszt dostawy podany na aukcjach.

Możliwa wpłata na konto, odbiór osobisty lub wysyłka za pobraniem.

Numer konta otrzymają Państwo w wiadomości z allegro po zakupieniu towaru.

Udostępniam również Płatności Allegro i aukcje z Escrow.

Osoba kupująca jako pierwsza wystawia komentarz po otrzymaniu przesyłki (lub odbiorze osobistym), jeżeli ja jestem kupującym wystawie komentarz zaraz po otrzymaniu przedmiotu aukcji.

Pozdrawiam
e-marcin_com


High Mountain Oolong 高山烏龍茶

Jeden z najlepszych gatunkow herbaty Ulong na swiecie, uprawiana na wysokosciach powyzej 1000 m.n.p.m. Nazywana klejnotem Tajwanu.

Krystalicznie czyste powietrze, zyzna gleba oraz duze zmiany temperatury i wilgotnosci powietrza pomiedzy noca a dniem nadaja jej najwyzsza jakosc.

Ciemno zielony kolor lisci, zloty napar o kwiatowym aromacie i bogatym, nieco lekko slodkim smaku

Herbata  bardzo „cierpliwa w parzeniu” – nawet wielokrotnie zalewana wrzątkiem długo utrzymuje wyśmienity smak i aromat.


Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z VIII wieku p.n.e.

W Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w drugiej połowie XVIII wieku. A troche pozniej nastąpiło jej dalsze upowszechnienie dzięki samowarom sprowadzanym przez wojska rosyjskie.

Kwiat herbaty

Uprawa herbaty na Tajwanie rozpoczęła się w połowie XIX wieku. Od lat 70. przemysł herbaciany szybko się rozwinął wraz innymi gałęziami tajwańskiej gospodarki. Ze względu na duży krajowy popyt i zakorzenioną kulturę picia herbaty, większość uprawianych tam herbat spożywana jest przez samych Tajwańczyków. Teraz dzieki naszej ofercie, pochodzacej od Polaka mieszkajacego od lat na Tajwanie, moze tez zagoscic u Panstwa w domach.

Tajwan to specyficzny, tropikalny, bardzo wilgotny klimat, wysokie strome góry graniczą z nizinnymi wybrzeżami. Dzięki różnicom pogody, temperatur, położenia i gleby, wygląd, aromat i smak herbaty uprawianej na obszarach górskich na dużych wysokościach stał się niepowtarzalny i przedstawia najwyzsza jakosc, niepodobna do herbaty z Chin, nie mowiac o indyjskiej czy tajlandzkiej.

Ulung (zwana też niebieską) to rodzaj półfermentowanej herbaty o specyficznej barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak herbata zielona.

Ulung charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechin oraz niewielką ilością kofeiny.

Do tego nasza herbata jest uprawiana, zbierana, prazona i pakowana recznie, bez uzycia maszyn ani dodatku chemikalow.

Wszystkie te czynniki sprawiaja, ze macie Panstwo do czynienia z nawyzszym jakosciowo produktem na Swiecie.

Dzieki długiemu procesowi dojrzewania, podczas delikatnego prażenia na niewielkim płomieniu węgla drzewnego (烘培, pinyin:hōngpeì jakość naszej herbaty dodatkowo wzrasta. Przed prażeniem, listki herbaty ulung są zwijane i lekko zgniatane, aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną. Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty i zmniejsza kwaśny i cierpki smak. Ponadto dzięki tej czynności herbata ulung jest łagodniejsza dla żołądka.

Zalety Uulonga tajwanskiego:

  • Wysoka zawartosc katechiny lagodzi objawy alergi i pomaga w walce z cukrzyca

  • Dzieki zawartosci L-teaniny, wykazuje działanie uspokajające

  • Obniza pozion holesterolu, poprawia prace ukladu krwionosnego

  • Reguluje prace serca, obniza cisnienie

  • Poprawia cere

  • Pali kalorie - odchudza

  • poprawia trawienie i wplywa korzystnie na przemiane materi

  • hamuje aktywnosc enzymow niektorych bakteri podczas zakarzen.

  • Wzmacnia odpornosc organizmu

  • Odpreza

  • Obecne w herbacie polifenole wykazyja dzialanie przeciwutleniajace zmniejszajac szanse na wystapienie chorob ukladu krazenia i nowotworow, a takrze przeciwdzaiajac prochnicy.

  • Zawiera witaminy: A, B1, B2, C, E i K

  • Ma niepowtarzalny, elegancki aromat

  • Czystosc i szlachectwo smak

Parzenie:

Pamietajcie Panstwo, ze to wysokiej jakosci herbata, aby w pelni poznac jej gleboki aromat, nalezy pamietac o odpowiednim doborze wody czajnikow, filizanek i akcesoriow.

Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen, jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.

Najlepiej uzywac czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Czajnik i filizanki dla tej klasy napoju powinny byc wykonane z porcelany albo gliny.

Pierwszym etapem jest ogrzanie czajnika. W tym celu należy wlać do niego wrząca wodę dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para

Nastepnie nalezy wlozyc do czajnika liscie herbaty zapelniajac jego objetosc w okolo ¼, zalac woda o temperaturze okolo 90 ºC, odczekac okolo 40 sekund i plyn z czajnika wylac. Nie nalezy serwowac do picia pierwszego parzenia, sluzy ono tylko „przeplukaniu” lisci.

W drugim parzeniu nalezy zalac czajnik z „przeplukanymi” liscmi woda o temperaturze okolo 90ºC i po okolo 50 sekundach rozlac do filirzanek, herbata nadaje sie do picia. Te same liscie mozna jeszcze zalewac okolo 6 razy. Trzecie parzenie powinno trwac 1 minute, czas kolejnych powinien byc zwiekszany o 10 sekund. Za kazdym razem nalezy pamietajac o oproznianiu czajnika z plynu. Liscie nie powinny plywac w wodzie.