Towar zakupiony na aukcjach wysyłam Pocztą Polską oraz kurierem UPS.
Koszt dostawy podany na aukcjach.
Możliwa wpłata na konto, odbiór osobisty lub wysyłka za pobraniem.
Numer konta otrzymają Państwo w wiadomości z allegro po zakupieniu towaru.
Udostępniam również Płatności Allegro i aukcje z Escrow.
Osoba kupująca jako pierwsza wystawia komentarz po otrzymaniu przesyłki (lub odbiorze osobistym), jeżeli ja jestem kupującym wystawie komentarz zaraz po otrzymaniu przedmiotu aukcji.
Lugu Tea Competition winner 鹿谷鄉比賽茶—碳培
Najlepszy gatunkek tajwanskiego Ulonga, jeden z najlepszych na swiecie.
Co roku w miescie Lugu odbywa sie konkurs wysokogorskiej herbaty. To wlasnie jego zwyciezca.
Gatunek uprawiany na wysokosciach okolo 1800 m.n.p.m.
Krystalicznie czyste powietrze, zyzna gleba oraz duze zmiany temperatury i wilgotnosci powietrza pomiedzy noca a dniem nadaja jej najwyzsza jakosc.
Ciemno zielony kolor lisci, zloty napar o kwiatowym aromacie i bogatym, nieco lekko slodkim smaku
Herbata bardzo „cierpliwa w parzeniu” – nawet wielokrotnie zalewana wrzątkiem długo utrzymuje wyśmienity smak i aromat.
Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z VIII wieku p.n.e.
W Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w drugiej połowie XVIII wieku. A troche pozniej nastąpiło jej dalsze upowszechnienie dzięki samowarom sprowadzanym przez wojska rosyjskie.
Kwiat herbaty
Uprawa herbaty na Tajwanie rozpoczęła się w połowie XIX wieku. Od lat 70. przemysł herbaciany szybko się rozwinął wraz innymi gałęziami tajwańskiej gospodarki. Ze względu na duży krajowy popyt i zakorzenioną kulturę picia herbaty, większość uprawianych tam herbat spożywana jest przez samych Tajwańczyków. Teraz dzieki naszej ofercie, pochodzacej od Polaka mieszkajacego od lat na Tajwanie, moze tez zagoscic u Panstwa w domach.
Tajwan to specyficzny, tropikalny, bardzo wilgotny klimat, wysokie strome góry graniczą z nizinnymi wybrzeżami. Dzięki różnicom pogody, temperatur, położenia i gleby, wygląd, aromat i smak herbaty uprawianej na obszarach górskich na dużych wysokościach stał się niepowtarzalny i przedstawia najwyzsza jakosc, niepodobna do herbaty z Chin, nie mowiac o indyjskiej czy tajlandzkiej.
Ulung (zwana też niebieską) to rodzaj półfermentowanej herbaty o specyficznej barwie zaparzonego liścia - jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji, przypominają liść czarnej herbaty, pozostała, znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak herbata zielona.
Ulung charakteryzuje się dużą zawartością taniny i katechin oraz niewielką ilością kofeiny.
Do tego nasza herbata jest uprawiana, zbierana, prazona i pakowana recznie, bez uzycia maszyn ani dodatku chemikalow.
Wszystkie te czynniki sprawiaja, ze macie Panstwo do czynienia z nawyzszym jakosciowo produktem na Swiecie.
Dzieki długiemu procesowi dojrzewania, podczas delikatnego prażenia na niewielkim płomieniu węgla drzewnego (烘培, pinyin:hōngpeì jakość naszej herbaty dodatkowo wzrasta. Przed prażeniem, listki herbaty ulung są zwijane i lekko zgniatane, aby ich otwarte ścianki stymulowały aktywność enzymatyczną. Proces prażenia usuwa niepożądany zapach z herbaty i zmniejsza kwaśny i cierpki smak. Ponadto dzięki tej czynności herbata ulung jest łagodniejsza dla żołądka.
Zalety Uulonga tajwanskiego:
-
Wysoka zawartosc katechiny lagodzi objawy alergi i pomaga w walce z cukrzyca
-
Dzieki zawartosci L-teaniny, wykazuje działanie uspokajające
-
Obniza pozion holesterolu, poprawia prace ukladu krwionosnego
-
Reguluje prace serca, obniza cisnienie
-
Poprawia cere
-
Pali kalorie - odchudza
-
poprawia trawienie i wplywa korzystnie na przemiane materi
-
hamuje aktywnosc enzymow niektorych bakteri podczas zakarzen.
-
Wzmacnia odpornosc organizmu
-
Odpreza
-
Obecne w herbacie polifenole wykazyja dzialanie przeciwutleniajace zmniejszajac szanse na wystapienie chorob ukladu krazenia i nowotworow, a takrze przeciwdzaiajac prochnicy.
-
Zawiera witaminy: A, B1, B2, C, E i K
-
Ma niepowtarzalny, elegancki aromat
-
Czystosc i szlachectwo smak
Parzenie:
Pamietajcie Panstwo, ze to wysokiej jakosci herbata, aby w pelni poznac jej gleboki aromat, nalezy pamietac o odpowiednim doborze wody czajnikow, filizanek i akcesoriow.
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen, jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Wrzenie powoduje, że tlen zawarty w wodzie gwałtownie się z niej uwalnia.
Najlepiej uzywac czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Czajnik i filizanki dla tej klasy napoju powinny byc wykonane z porcelany albo gliny.
Pierwszym etapem jest ogrzanie czajnika. W tym celu należy wlać do niego wrząca wodę dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para
Nastepnie nalezy wlozyc do czajnika liscie herbaty zapelniajac jego objetosc w okolo ¼, zalac woda o temperaturze okolo 90 ºC, odczekac okolo 40 sekund i plyn z czajnika wylac. Nie nalezy serwowac do picia pierwszego parzenia, sluzy ono tylko „przeplukaniu” lisci.
W drugim parzeniu nalezy zalac czajnik z „przeplukanymi” liscmi woda o temperaturze okolo 90ºC i po okolo 50 sekundach rozlac do filirzanek, herbata nadaje sie do picia. Te same liscie mozna jeszcze zalewac okolo 6 razy. Trzecie parzenie powinno trwac 1 minute, czas kolejnych powinien byc zwiekszany o 10 sekund. Za kazdym razem nalezy pamietajac o oproznianiu czajnika z plynu. Liscie nie powinny plywac w wodzie.