Opis
Nazwa tej herbaty znaczy miodokrzew i pochodzi od miododajnych, żółtych kwiatów pojawiających się na wiosnę. Spośród 23 gatunków tej rośliny wykorzystuje się tylko dwa. Susz sporządzany jest z gałązek, liści i kwiatów krzewu poddawanych fermentacji.
Już od XIX wieku herbata z miodokrzewu wykorzystywana była przeciw infekcji błon śluzowych, przeziębieniom i grypie, a także w celu pobudzenia apetytu u dzieci. Dzięki zawartym w Honey Bush naturalnym przeciwutleniaczom wpływa na obniżenie ciśnienia, poziomu cukru i cholesterolu. Przeciwdziała biegunce i dzięki właściwościom przeciwskurczowym łagodzi bóle brzucha i kolki. Wykazuje także działania antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Zawiera wiele witamin i mikroelementów takich jak jod, potas, wapń i magnez. Jest bezteinowa. Zimna działa orzeźwiająco. Można ją przechowywać przez dwa lata. Daje żółtoczerwony kolor naparu, ma świeży, owocowy smak i miodowy aromat.
Pochodzenie
Krzew pochodzący z gór Przylądkowych Afryki Południowej.
Jak zaparzyć?
Do parzenia należy użyć dwóch czubatych łyżeczek na litr wrzącej wody, gotować 20 minut na bardzo małym ogniu. Jako dodatek można stosować mleko oraz cukier.