Herbata Lapacho 1000g
Lapacho jest to drzewo hodowlane, które występuje w lasach Ameryki południowej - w Andach. Kwiaty, kora i sok tego drzewa wykorzystywana jest do wyrobów leków. Stwierdzono, że Lapacho nie ma żadnych skutków ubocznych. Herbatę otrzymuje się z czerwonobrązowych, cienkich kawałków kory drzewa. W przeciwieństwie do herbaty czarnej Lapacho nie zawiera żadnych substancji pobudzających. Ma ona dużo właściwości leczniczych, zawiera w sobie żelazo, wapń, mangan i magnez. Zapobiega infekcji, poprawia obraz krwi, oraz sprzyja wzrostowi ilości czerwonych krwinek. Składniki, które występują w korze tego drzewa to lapachol, betalapachol, hydroksynaftochinon - są one pomocne w zwalczaniu opryszczki, oraz wirusów grypy. Zalecana jest picie naparu podczas leczenia antybiotykami – skutecznie zapobiega grzybicy.
Lapacho znane jest przede wszystkim z następujących właściwości:
- Pobudza układ odpornościowy, ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i antywirusowe zmniejsza rozwój bakterii typu Brucela, polio wirusów, herpes simplex 1 i 2 oraz różnych wirusów powodujących grypę.
- Lapacho jest silnym antyutleniaczem. Chroni ciało przed toksynami, oczyszcza organizm z różnego rodzaju pleśni m.in. candidy. Pleśń powoduje wiele chorób i uciążliwych dolegliwości, w tym między innymi astmę i alergię.
- Poprawia między innymi metabolizm oraz funkcje szpiku kostnego, śledziony i trzustki.
- Preparat stymuluje produkcję czerwonych i białych krwinek, zwiększa dotlenienie, wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Lapaczo zapobiega także powstawaniu różnych chorób krwi, w tym raka krwi.
- Wywar ma pozytywny wpływ na skórę, likwiduje objawy egzemy, łuszczycy oraz liszajów, poprawia wygląd skóry.
Sposób przyrządzenia naparu:
Do parzenia używamy 1-2 łyżeczek na szklankę wody. Gotujemy na wolnym ogniu od 5 do 20 minut pod przykryciem i zostawiamy wywar na 10-15min do naciągnięcia. Powstaje napar o kolorze brązowym o cierpkim smaku. Pijemy herbatę 2-5 szklanek dziennie.