Herbata Matcha Gula Java: antyoksydanty
Co to jest herbata Matcha Gula Java?
Specjaliści ds. żywności w Amanprana włączyli herbatę Matcha do produktów Gula
Java. Matcha to japońska zielona herbata, która jest chwalona przez znawców za jej
czysty smak i wysoką wartość odżywczą. Kotobuki jest mocniejsze w smaku i zawiera
znaczną ilość zdrowych tanin. Matcha Kotobuki składa się z liści herbaty chińskiej
(Camellia Sinensis). Za pomocą młynka młode liście są w całości mielone powoli (ok.
40g/h) do uzyskania zielonego proszku, czyli herbaty matcha. Cukier kokosowy Gula
Java zapewnia powolne uwalnianie energii z herbaty Matcha.
Dzienna ilość przeciwutleniaczy w 1 szklance herbaty Matcha Gula Java
W języku japońskim „kotobuki” oznacza „długie życie”. I to nie przypadek. 1 łyżeczka
(8,5 g) herbaty Gula Java Matcha zawiera dzienną wymaganą ilość przeciwutleniaczy
(ORA C 3500). 4 antyoksydanty tj. katechina i tanina spowalniają proces starzenia się
i dodają energii organizmowi, potrzebnej w celu zwalczenia utleniaczy. Białko L-teanina,
kofeina i nasz produkt powodują, że stajesz się bardziej energiczny. Korzyści
zdrowotne herbaty Matcha Gula Java są od 10 do 15 razy większe, niż w przypadku
zwykłej zielonej herbaty. Herbata Matcha przygotowywana jest z całych liści. Przeciwutleniające
właściwości polifenoli (katechiny i taniny) są o wiele lepsze niż np.
witaminy C lub E.
Herbata Matcha Gula Java: 80% nierafinowanego cukru kokosowego°, 20% Matcha
Kotobuki *. Kotobuki pochodzi z regionu Shimoyama (“mglista góra”). Opakowanie:
400g. Bovis 10.500, -20 Yin, GI 30 ORA C 35.460 na 100g
Czym jest „Gula Java”?
Gula Java jest pochodzącym z Jawy cukrem, wytwarzanym z kwiatu kokosa. Surowiec do produkcji zbierany jest przez pracowników wysoko nad ziemią, gdzie rosną kwiaty. Pod wpływem ciepła nektar kwiatowy zmienia się powoli w we wspaniały, nierafinowany cukier, pozwalający ci cieszyć się w dowolnej chwili swym unikatowym, karmelowym smakiem.
Gula Java może być stosowany jako substytut cukru wytwarzanego z buraka lub trzciny cukrowej, czy też słodkiego syropu klonowego lub z agawy. Jest idealny do słodzenia napojów jak kawa czy herbata oraz jako dodatek do wielu różnych potraw oraz jako składnik koktajli. Możesz go użyć również jako dekoracji szklanek w których podajesz napoje i koktajle aby dodać im atrakcyjności. Jest to także doskonałe źródło energii.
Indeks glikemiczny: Im niższa wartość tym bardziej stabilny poziom cukru we krwi.
|
Wskaźnik ORAC:
ORAC jest sposobem mierzenia siły antyoksydantów zawartych w produkcie. ORAC to skrót od Oxygen Radical Absorbence Capacity (Zdolność wiązania wolnych rodników) i wskazuje on na to jak skutecznie dany rodzaj pożywienia pomaga wiązać wolne rodniki. Przeciętna osoba powinna w ciągu dnia spożywać od 3000 do 5000 jednostek. Im większa wartość wskaźnika ORAC tym więcej antyoksydantów zawartych w jedzeniu.
|
![Orac waarde van Gula Java kokosbloesem suiker](http://noble-house.tk/images/GULA%20JAVA/Kokosbloesem%20suiker/Orac_kokosbloesem_suiker_Gula_Java.jpg)
Cukier z kwiatu kokosa, dodatkowe źródło dochodu dla 2000 rodzin
Przy produkcji swojego unikatowego cukru z kwiatów kokosa firma Amanprana współpracuje z organizacjami Lestari Mandiri, Fairworld oraz Hivos. Stowarzyszenie Lestari dba o interesy małych i średnich farmerów ze środkowej Jawy. Hivos to organizacja humanitarna walcząca o wolny świat w którym każdy ma równej na szanse. Ponadto w prowincji Kulon Progo współpracujemy z organizacją Fairworld, która sprawdza, czy uprawa i zbiory kwiatów kokosa prowadzone są wyłącznie metodami organicznymi. Wszystkie one są członkami Organic Aliance, organizacji działającej na rzecz rozwoju organicznego rolnictwa w Indonezji. Razem staramy się umożliwić około 2000 rodzin uzyskanie dodatkowego dochodu oraz działamy na rzecz zachowania naturalnego środowiska. Drzewa palmy kokosowej są uprawiane w prywatnych ogrodach. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa uznaje cukier z kwiatu kokosa za jeden z najbardziej przyjaznych dla środowiska źródeł tej substancji.