Po trzech minutach napar działa pobudzająco, dodaje energii i stymuluje. Natomiast pozostawienie listków pod przykryciem 5 minut, daje herbatę uspokajającą i relaksującą, doskonałą na wieczorne pogawędki.
Tak przygotowany napar rozwinie przez nami cały swój bukiet i pozwoli delektować się głębią koloru i bogactwem smaku. Herbaty regionu Assam mają bardzo bogatą paletę aromatów, o jej wartości decyduje duża zawartość olejków eterycznych. Herbaty Asam najlepiej serwować w delikatnej, cienkiej filiżance.
Łyk historii
Ciekawe, niemal wszystkie gatunki znanych nam herbat są mieszankami zaledwie kilku dziko rosnących odmian krzewów i drzew pochodzących z Chin, Asamu oraz Cejlonu.
Dawne podania potwierdzają, że początki picia herbaty w Indiach sięgają czasów starożytnych - dawno, dawno temu mnich Bodhidharma, człek wprawny w kontemplacji, postanowił przez dłuższy czas medytować nie mrużąc przy tym oczu. Nie dotrwałby końca, gdyby nie liście drzewa herbacianego, pod którym nocował. Rzucie orzeźwiających liści pozwoliło mu zapomnieć o zmęczeniu.
Mieszkańcy Asamu od wieków suszą zebrane liście herbaty na żelaznych siatkach, podgrzewanych ogniem. Zalewają je wrzącą wodą i otrzymują w ten sposób wspaniały, orzeźwiający napar. Piją go zwykle z dodatkiem cukru. Takim napojem chętnie raczą innych, okazując im swoją gościnność.
Czemu herbata ASSAM to "najlepszy wybór"?
Zbiory herbaty Assam trwają od połowy marca do września. Te wiecznie zielone rośliny uprawiana są głównie dla pączków i młodych liści, o charakterystycznym, podłużnym kształcie. Pochodzące stąd herbaty mają cierpki posmak, z przewagą garbników i szlachetny, bogaty aromat. Po zaparzeniu dają napar w kolorze pomarańczy, przechodząc czasami w głęboką, prawie brunatną czerwień. Herbata ta doskonale komponuje się z rześkim, indyjskim porankiem.
Na południowych, przylegających do brzegu Brahmaputry zboczach Asamu, leżą słynne ogrody herbaciane Rembeng, które tworzą nie mniej znaną herbacianą kotlinę Brahmapatra Valley. Stąd właśnie pochodzi znana w świecie herbata Golden Flowery Orange Pekoe. Z powodzeniem zastępuje poranną kawę, jest bardzo mocna, ma głęboki, bursztynowy kolor i unikalny smak.
Z innego ogrodu herbacianego - Meleng, pochodzi wspaniały Assam Meleng. Młodziutkie, delikatne listki z bursztynowymi tipsami poddane kilkukrotnej selekcji, to obietnica wykwintnego smaku z delikatną nutą kakaową. Herbatę wyróżnia także kwiatowo-owocowy bukiet.
Rozkoszuj się mocnym, krzepiącym smakiem :)