Pu-erh jest to herbata czerwona - częściowo fermentowana, w odróżnieniu od herbaty czarnej - fermentowanej i zielonej - niefermentowanej. Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata Pu-erh jest typowym produktem Yunnanu, gdzie rosną specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao - "Królewskie Drzewa". Herbata Pu-erh zyskuje swój niepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz właściwości dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu od blisko dwóch tysięcy lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Camelia sinensis - roślina, której liście używane są do produkcji herbat zawiera dużo rożnych związków: takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E.
Flawonoidy wspomagają:
-uszczelnienie i wzmocnienie naczyń krwionośnych
-zapobieganie krwawieniom oraz pomoc w leczniu miażdżycy
-poprawę krążenia krwi w naczyniach wieńcowych
-obniżanie ciśnienia,
-wykazują właściwości przeciwutleniające (stabilizatory procesów utleniania), a także odtruwające - wiążą i kompleksują metale i toksyny
Zawarte w herbacie Pu-erh związki wspomagają aktywację enzymów pokarmowych do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzenie perystaltyki jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmniejszając ilość tłuszczu w tkance podskórnej.
opakowanie zawiera 125g herbaty pu-erh sprasowanej w kostkach (ok.40 kostek)