Rooibos z Aronią to napar ziołowy z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z Południowej Afryki, o słomkowym kolorze i specyficznym, miodowym smaku z dodatkiem aronii, rodzynek, porzeczki.
Skład:Rooibos, owoc aronii, rodzynki, liofilizowana czarna porzeczka, kwiat malwy i róży, aromat
Sposób parzenia
Zaparzać wodą o temperaturze 90–100°C przez 5-7 minut. Można parzyć dwukrotnie.
Właściwości herbaty Czerwonej „Rooibos”
-
-
Wartość odżywcza
- Właściwości antybakteryjne
-
Właściwości uspokajające
-
Łagodzą symptomy przeziębienia
-
Regulują poziom cholesterolu
-
Rooibos- to napar ziołowy z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z Południowej Afryki, o słomkowym kolorze i specyficznym miodowym smaku. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego dla herbat posmaku goryczy. Nie zawiera także kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń nawet przez dzieci oraz przed snem. Zalecany jest kobietom w ciąży: obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Rooibos goi swędzące rany, jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie alergii. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, a rutyna obecna w naparze zapobiega tworzeniu się zakrzepów i obniża poziom cukru we krwi. Flawonoidy są naturalnymi środkami antydepresyjnymi. Herbata ta ma właściwości przeciwskurczowe, łagodzi bóle brzucha i kolki u niemowląt.