Rooibos z aronią jest rooibosem zielonym poddanym procesowi fermentacji
Skład: rooibos, owoc aronii, rodzynki, liofilizowana czarna porzeczka, kwiat malwy i róży, naturalny aromat
Sposób parzenia
Zaparzać wodą o temperaturze 90–100°C przez 5-7 minut. Można parzyć dwukrotnie.
Właściwości herbaty Czerwonej „Rooibos”
- Wartość odżywcza
- Właściwości uspokajające
- Łagodzą symptomy przeziębienia
- Regulują poziom cholesterolu
- Właściwości antybakteryjne
Rooibos to napar ziołowy z listków czerwonokrzewu, pochodzącego z Południowej Afryki, o słomkowym kolorze i specyficznym, miodowym smaku. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego dla herbat posmaku goryczy. Nie zawiera także kofeiny dlatego może być pity bez ograniczeń nawet przez niemowlęta oraz przed snem. Zalecany jest kobietom w ciąży: obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Rooibos goi swędzące rany, jest skutecznym środkiem wspomagającym leczenie alergii. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, a rutyna obecna w naparze zapobiega tworzeniu się zakrzepów i obniża poziom cukru we krwi. Flawonoidy są naturalnymi środkami antydepresyjnymi. Herbata ta ma właściwości przeciwskurczowe- łagodzi bóle brzucha i kolki.