Przedmiotem aukcji jest herbata czerwona PU ERH CHIŃSKA WIŚNIA
kod 05227
waga 50g
Herbata Czerwona - podlega procesowi krótkiej fermentacji ( herbata półfermentowana), dzięki czemu brzegi i koniuszki liści mają czerwony odcień. Herbatę czerwoną produkuje się przede wszystkim w Chinach. Zwiędłe liście zbiera się do koszy wiklinowych o od czasu do czasu potrząsane. Doprowadza to, do otarcia brzegów blaszek liściowych i ułatwia przebieg fermentacji. Zawarte w liściu związki chemiczne wchodzą w reakcje z tlenem. Proces fermentacji zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści. W Polsce najbardziej znaną odmianą herbaty czerwonej jest Pu-Erh, możemy także dostać herbatę oolong oraz puszong. Herbata Roiboos, choć zaliczana do herbat czerwonych pochodzi z czerwonokrzewu.
Pu-Erh – pochodzi z prowincji Yunnan z południowych Chin. Najlepszej jakości herbaty powstają z prastarego drzewa qingmao ( król drzew herbacianych), które rośnie w okolicy góry Liuchasan. Drzewo to żyje około 2 tys. lat, ma 32m wysokości i ponad metr średnicy. Rosną na nim duże, owalne zielone liście, a zapach przykuwają piękne białe kwiaty. Naukowcy zgodnie twierdzą że lecznicze właściwości, herbata zawdzięcza procesowi fermentacji. Im dłużej herbata dojrzewa ( leżakuje) w odpowiednich warunkach, tym właściwości są większe, powstają wtedy związki - flawonoidy. Herbata Pu-Erh może leżeć nawet 60 lat, w przeciwieństwie do innych, które nie powinno się przechowywać dłużej niż rok. Picie tej herbaty było przywilejem cesarza, za czasów dynastii Tang. Zwykły obywatel, nie mógł posmakować tej herbaty pod groźbą kary. W tamtych czasach Pu-erh produkowana była w małych ilościach, w specjalnych trudno dostępnych grotach.
Herbata Pu-Erh ma specyficzny proces fermentacji, zmoczone liście są przykrywane materiałem, gdzie tworzy się coś w rodzaju kompostu. Herbaty czerwone mają charakterystyczny silny zapach i ziemisty posmak. Herbata ta, znana jest przede wszystkim z właściwości odchudzających Najdroższe herbaty czerwone Pu-Erh dojrzewają w tajemniczych grotach nawet 60 lat.
Zaleca się picie 3-5 filiżanek dziennie.
Właściwości oraz działanie czerwonej herbaty.
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- posiada właściwości przeciwutleniające, oczyszcza organizm z toksyn,
- pobudza procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii skutecznie walczy z nadwagą, „morderca tłuszczu”
- łagodzi skutki spożycia alkoholu, przyspiesza trawienie alkoholu
- wzmacnia organizm.
- poprawia się wygląd skóry i włosów
- zapobiega próchnicy – zawiera sporo fluoru.
- flawonoidy pomagają we wzmacnianiu naczyń krwionośnych
- pomaga w koncentracji, poprawia pamięć
- poprawia krążenie obwodowe i mózgowe;
- hamuje zmiany miażdżycowe;
- poprawia zły nastrój, dobra na depresję;
- ma właściwości moczopędne;
- obniża ciśnienie;
- obniża poziom cukru we krwi,
Zawartość czerwonej herbaty:
- alkaloidy,
- flawonoidy,
- minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen, fluor, żelazo)
- witaminy C, E i P
- małe ilości kofeiny i taniny
- olejki eteryczne
SKŁAD:
Herbata Pu Erh z dodatkiem płatków cząstek wiśni oraz płatkami róży. Całość dopełnia wiśniowo rumowy aromat
SPOSÓB ZAPARZANIA:
1 łyżeczka na filiżankę, parzyć 1-3 minut wodą o temp. 95-98 stopni C
Dokonując zakupu przypraw, herbat i kawy powyżej 120zł dowolna przesyłka GRATIS lub na cały asortyment naszego sklepu powyżej 400zł
Serdecznie zapraszam do zakupu!!!