Opis
Zawarte w Oolong-u polifenole doskonale regulują powstawanie tkanki tłuszczowej, zachowując odpowiednie proporcje między ilością tłuszczu, a wagą człowieka. Dobrze wysuszone liście tej czerwonej herbaty, zalane gorącą wodą rozwijają się majestatycznie podczas parzenia. Przez przejrzysty napar oglądać można kilkuminutowy spektakl, podczas którego herbata nabiera złotawego koloru. Charakterystyczny dla Oolongów ziemisty smak i aromat szybko pozwalają do siebie przywyknąć.
Mówi się o właściwościach antystresowych, które oferują nam składniki zawarte w Oolongu. Osoby z wadliwą tolerancją cukru również powinny skorzystać z jego leczniczej mocy. Picie tej odmiany obniża bowiem zawartość glukozy we krwi.
Pochodzenie
Ten niezwykły gatunek herbaty przygotowywany w procesie półfermentacji potrzebuje kilku lat by trafić do naszych domów. Uprawiany jest w południowych Chinach oraz na Tajwanie. Jego wyjątkowość tkwi jednak nie tyle w geografii co w sposobie przygotowania. Przy wytwarzaniu tej czerwonej herbaty proces fermentacji zostaje w pewnym momencie przerwany. Dlatego też herbaty czerwone zajmują pośrednie miejsce między odmianami zielonymi oraz czarnymi (w pełni przefermentowanymi). To właśnie ten sposób wytwarzania nadaje Oolongom ich oryginalny smak i aromat, zwany przez niektórych pikantnym czy ostrym.
Jak zaparzyć?
Jedną łyżeczkę herbaty na filiżankę (2 na szklankę) parzyć należy przez około 3 minuty w wodzie o temperaturze 85-90 0 C. Tą samą herbatę zaparzać można kilkakrotnie (najlepiej do 3 razy).