Milk Oolong to herbata częściowo fermentowana, o mlecznym aromacie i niepowtarzalnym smaku. Oolong (ulung) zwana jest również herbatą niebieską lub szmaragdową, jest to półfermentowanej herbaty Chińskiej z prowincji Fujian i Guangdong. Herbatę oolong (ulung) można rozpoznać po barwie zaparzonego liścia, jego ciemniejsze brzegi, które uległy fermentacji przypominają liść czarnej herbaty, pozostała znacznie jaśniejsza część liścia wygląda jak liść herbaty zielonej.
Sposób parzenia
Zaparzać wrzątkiem 95-100°C przez około 3-5 minut . Po wskazanym czasie listki oddzielić od naparu. Można parzyć nawet 4 razy.
Podobnie jak inne rodzaje herbat, konsumpcja herbaty oolong jest związana z kilkoma potencjalnymi właściwościami zdrowotnymi
-Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
-Reguluje poziom cukru
-Wspiera spalanie tłuszczu
-Zmniejsza ryzyko nowotworów
-Zmniejsza ciśnienie krwi
Herbata Oolong – jest nazywana „półfermentowaną”. Produkowana jest w Chinach. Liście, zaraz po zebraniu, pozostawione są na słońcu, a kiedy zwiędną, zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach w celu obtarcia brzegów, aż do momentu, kiedy zyskają kolor żółtawy. Wtedy poddaje się krótkiej fermentacji i procesowi palenia. Liście tej herbaty nigdy nie są połamane przez skręcenie, są zawsze całe. Mają intensywny, trochę korzenny aromat i zapach. Jak wszystkie herbaty jest bogata w związki mineralne i przeciwutleniacze.