HERBATA LIŚCIASTA
CZERWONA
Pu - Erh
100 gram herbaty liściastej solidnie zapakowanej w folie dwie i pudełko
w pudełku też jest książeczka z opisem tej herbaty , kraju pochodzenia ,położenia geograficznego, wysokości plantacji.
Instrukcja do prawdziwego parzenia naparu.
Też można sobie poczytać o walorach smakowych innych herbat
Duże liście są w niej ( nie wióry i odpady ) - sam taką pije to mogę coś powiedzieć
Zapakowana jest w worek foliowy zapewniający 100% smaku i aromatu, oraz drugie zabezpieczenie w postaci pudełka i drugiej folii.
Przy takim pakowaniu herbata zawsze będzie smaczna i aromatyczna nie mówiąc o walorach zdrowotnych
HERBATA YUNNAN
OPIS i Pochodzenie
YUNAN - to górska , zatopiona w chmurach i mgłach prowincja Chin-ojczyzna herbacianego krzewu CAMELLIA SINENSIS. Starannie wyselekcjonowane krzewy herbaciane o dużych szerokich liściach uprawiane są w tgz. ogrodach herbacianych na wysokości od 1200 do 2000 metrów nad poziome morza u podnuża Himalajów. Według zgodnej opini plantatorów oraz znawców herbaty istnieje prawidłowość , w myśl której im wyżej położona plantacja , tym mniejszy zbiór liści, lecz lepszej jakości herbata. Dzięki idealnym warunkom klimatycznym, urodzajnej glebie, ekologicznym metodom uprawy , oraz wielowiekowej tradycji ręcznego zbioru liści - herbaty YUNAN wyróżniają się unikalnym , intensywnym aromatem, łagodnym, dojrzałym smakiem , oraz wyjątkowo atrakcyjnym kolorem. Oryginalnie paczkowanie w Chinach , wysoki standard herbaty, bogactwo niepowtarzalnego smaku i aromatu, jak również korzystny wpływ na nasze samopoczucie - oto charakterystyczne cechy oryginalnych herbat z rodziny YUNNAN HERBATA CZERWONA Pu-Erh o charakterystycznym aromacie, co wynika ze specjalnego innego procesu fermentacji. Herbata Pu-Erh zwana również herbatą czerwoną, wyróżnia się unikalnym smakiem i lekko ziemnistym aromatem. Wpływa korzystnie na przemianę materii i dzięki temu jest z powodzeniem stosowana przez zwolenników medycyny naturalnej jako jeden z elementów wspomagających zachowanie się szczupłej sylwetki. Dostępna w formie liściastej . ZŁOTE ZASADY " Parzenia Herbaty" Zagotuj dobrej jakości wodę, najlepiej oligoceńską lub źródlaną, ewentualnie przefiltrowaną wodę z kranu. ( woda twarda, chlorowana , złej jakości powoduje zmętnienie naparu, oraz zabija walory smakowe i aromat ) Do wyparzonego i podgrzanego czajniczka ( najlepiej porcelanowego ) dodaj 1 łyżeczkę oryginalnej herbaty YUNNAN na 1 filiżankę oraz 1 dodatkowo. Zalej herbatę wrzątkiem o temperaturze ok.80 - 95 stopni C. Zaparzaj pod przykryciem . Czerwoną herbatę parzyć 5 - 7 minut. Krótsze zaparzanie daje napar orzeźwiający i pobudzający natomiast zaparzana dłużej działa uspokajająco. Przechowuj herbatę w szczelnie zamkniętych pojemnikach ( najlepiej porcelanowych ), w miejscu suchym i chłodnym daleko od obcych zapachów.