Waga: 100g
Produkcja: Makaibari (Indie)
Pakowanie: Hampstead Tea (Wielka Brytania)
Certyfikacja ekologiczna: Organic Farming EU, Demeter
Długoletnia współpraca Hampstead Tea z plantacją Makaibari opiera się na zasadach Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade).
Skład: herbata czarna, korzeń imbiru, trawa cytrynowa, pieprz, kardamon, goździki
Hampstead Chai to oparta natradycyjnej indyjskiej recepturze herbata czarna - zawiera egzotyczne iorganiczne przyprawy. Najlepiej smakuje serwowana z mlekiem. Doskonała na gorąco, jak i jako herbata mrożona.
Nagrodzona w 2009 przez Soil Association. Nagrody Soil Association Organic Food Awards 2009 zostały przyznane przez zespół 60 kucharzy, restauratorów, krytyków kulinarnych idietetyków, którzy w ciągu trzech dni próbowali ponad 300 produktów.
Herbaty Hampstead są uprawiane na
plantacji w Makaibari. Plantacja mieszcząca się w Darjeeling (północno -
wschodnie Indie) to 125 lat tradycji w uprawie herbaty. Jest to też
pierwsza biodynamicznaplantacja herbaty na świecie.
Wszystkie herbaty posiadają certyfikat Demeter,
który jest najwyższym standardem zrównoważonego rolnictwa. Biodynamika,
często zwana uprawą „ekologiczną plus”, obejmuje aktywne techniki uprawy
takie jak integracja hodowli zwierząt i roślin poprzez rygorystyczną
produkcję kompostu. Wszystko co jest używane na plantacji pochodzi z
niej samej – dzięki temu uprawa jest zrównoważona, zdrowa i przebiega w
harmonii z naturą. Wszystkie produkty Hampsteadsą oznaczone logiem
Demeter, które gwarantuje, że pochodzą z biodynamicznej uprawy.
Czarne, zielone i białe herbaty Hampstead
produkowane są według tradycyjnych metod. Z krzewów zbierane są
ręcznie tylko dwa listki i pączek w przeciągu 8 miesięcy od marca do
listopada. Listki podlegają następnie fermentacji aby otrzymać herbatę
czarną lub są parzone aby otrzymać herbatę zieloną. W ostatnim etapie
listki są zwijane i suszone.