|
Przedmiotem tej aukcji jest Herbata Czarna Oryginalna Turecka.
Jest to herbata z małymi listeczkami. Ma bardzo wyjątkowy, specyficzny smak w odróżnieniu od Chińskiej czy Indyjskiej przy czym ważny jest sposób jej zaparzenia.
Herbatę powinno się przygotować na ogniu w specjalnym przyrządzie do jej parzenia ( do nabycia w polskich sklepach z herbatą) . Do dolnego baniaka wlewamy wodę, do górnego czajnika wrzucamy dość dużo herbaty.
Herbatę zalewamy odrobiną zimnej wody, można ją troszkę pomieszać, żeby cała się namoczyła i była wilgotna, a następnie odsączyć (najlepiej przez sitko). I taką herbatę stawiamy na baniaku z wodą i czekamy, aż się zagotuje.
Woda się gotuje, a u góry herbata jest w cieple. Następnie wrzucamy do herbaty kostkę cukru, ale można też dodać inne dodatki: kardamon, cynamon, owoce, mięte. Wg. pomysłu.
Następnie z dolnego naczynia zalewamy herbatę wrzątkiem w górnym i uzupełniamy świerzą wodę w dolnym. Podobno kostka cukru powoduje, że napar ma lepszy smak, aromat i barwę: herbata będzie podobna do wina. I czekamy, aż woda w dolnym czajniku znowu się zagotuje.
Turcy uważają, że tylko w powyższy sposób można uzyskać prawdziwą turecką herbatę. Herbatę taką pije się w malutkich szklaneczkach bądź filiżankach co chwilę dolewając wypity napar.
Kilka ciekawostek herbacianych:
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość herbaty jest moment zbiorów. Im liście są młodsze, tym przygotowany z nich napar jest bardziej wartościowy. Posiada większą ilość olejków eterycznych i mniejszą ilość garbnika, który nadaje herbacie gorzkawy smak.
herbata zawiera wartościowe składniki; teinę, odpowiednik kofeiny z kawy, która ma właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację. Flawonidy - polifenole - posiadające silne właściwości przeciwutleniające i zdolność wiązania metali - chronią organizm przed zatruciami i wolnymi rodnikami. Teanina - występuje wyłącznie w herbacie- poprzez obniżanie ciśnienia i korzystną stymulację procesów mózgowych, sprawia że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji przy jednoczesnym odprężeniu. Herbata zawiera również fluor( zęby) wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Najlepszą wodą do parzenia herbaty jest woda miękka - pozbawiona w maksymalny sposób wapnia i magnezu.
Waga: 500g
kraj pochodzenia: Turcja
Sposób parzenia 5-7 min / 95 stopni Celsjusza. Dłużej można parzyć herbaty o dużych liściach.
|