Waga: 50 g.
Opis:
Niezwykła czarna liściasta herbata w połączeniu z jabłkiem i dużymi kawałkami rabarbaru tworzy wyjątkowy ogród zapachowy a smaku dopełniają pąki róży, jej zapach przypomina kolorowe lato i pozwala na chwile relaksu przy filiżance niesamowitej herbaty. Suszone pączki róży to zmysłowy smak raju, zapach uczucia i relaks.
WŁAŚCIWOŚCI:
Czarna liściasta herbata zawiera antyoksydanty, chroniące nasze komórki przed uszkodzeniem. Jej picie korzystnie wpływa na serce i budowę arterii, przez które krew płynie w stronę serca. Hamuje rozwój komórek rakowych, spowalnia proces starzenia. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zawiera także fluor, który zabezpiecza zęby przed próchnicą. Czarna herbata pobudza i dodaje energii. Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E, bardzo dobrze regulują przemianę materii, są stosowane w różnych dietach odchudzających. Wzmacniają system immunologiczny. Przeciwutleniacze (polifenole – kwercetyna) zawarte w jabłkach działają przeciw nowotworom jelita grubego i wątroby oraz chronią system nerwowy przed stresem oksydacyjnym. Zapobiegają chorobie Alzhaimera i Parkinsona. Pektyny wpływają na florę bakteryjną w jelicie grubym, a tym samym regulują perystaltykę jelit, obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi i trój glicerydów. Potas wpływa dodatnio na prace serca i układu nerwowego, jak również wzmacnia system odpornościowy organizmu. Krzem (pierwiastek urody) ma wpływ na zdrowy wygląd włosów i paznokci. Dzika róża działa ogólnie wzmacniająco. Witamina C i inne obecne w dzikiej róży uzupełniają niedobory witamin w chorobach przeziębieniowych, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dzika róża działa także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych, reumatyzmie, oparzeniach. Ponadto wyciągi z dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom, w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia oraz stresu. Pączki róży są znane z uspokajających właściwości. Rabarbar ma właściwości przeciwzapalne. Poprawia apetyt i normalizuje aktywność systemu pokarmowego. Pomocny jako środek regenerujący przy niedokrwistości, gruźlicy, zaburzeniach układu pokarmowego i chorobach pęcherzyka żółciowego. Bogaty w witaminy i mikroelementy.
SKŁAD:
czarna herbata liściasta, jabłko, rabarbar, pączki róży, aromat.
SPOSÓB PARZENIA:
1 łyżeczkę suszu zalewamy tzw. białym wrzątkiem, czyli wodą o temp. 95-96 stopni (kiedy od czajnika zaczynają się odrywać pęcherzyki powietrza, na chwilę przed pełnym zagotowaniem). Parzymy około 3-5 minut pod przykryciem. Dłuższe zaparzanie może powodować, że napar stanie się gorzki.