Opis
Herbata cejlońska (BOP1) o owocowym smaku malin i jabłek, skomponowany ze skórkami róży i kandyzowanymi owocami sprawia, że nie sposób poprzestać na jednej porcji.
Pochodzenie
Cejlon, zwany także Sri Lanką, to malownicza wyspa położona zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od południowo indyjskich wybrzeży. Jej nazwa, w sanskrycie oznaczająca „olśniewający kraj”, w pełni oddaje charakter miejsca, w którym od niemal dwóch wieków uprawia się jedne z najbardziej znanych odmian herbaty.
Jak zaparzyć?
Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę lub dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 3-5 minut. Sami plantatorzy sugerują, by gotowego napoju nie dosładzać – cukier zmienia bowiem smak, na którego oryginalnym charakterze przecież nam zależy. Radzą oni by do gotowego naparu dodać natomiast odrobinę zimnego mleka, które wzbogaci bukiet smaków nie zmieniając herbacianego „ducha” cejlońskiego napoju.
|
Zobacz nasze pozostałe aukcje: Pamiętaj za przesyłkę płacisz tylko raz
|
|
Strona "o mnie"Wszystkie aukcje
|
|
|