Imbir to mocny, zdecydowany, charakterystyczny smak dla herbaty czarnej i bogaty aromat z dodatkiem imbiru.
Skład: Herbata czarna, kawałki imbiru (nie aromatyzowana).
Sposób parzenia
Zaparzać wrzątkiem 95-100°C przez około 3-5 minut . Po wskazanym czasie listki oddzielić od naparu, gdyż wydzielające się do naparu garbniki sprawią , że napar będzie gorzki i zahamują wchłanianie magnezu i żelaza- mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Właściwości zdrowotne herbaty czarnej
- Zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca
- Może obniżać ciśnienie
- Zmniejsza poziomy złego cholesterolu
- Może pomóc osobom z cukrzycą
- Podnosi poziom energii i zwiększa koncentrację
Herbata czarna – pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Proces produkcji składa się z czterech etapów: więdnięcia, zwijania, fermentowania i suszenia. Czarna herbata jest poddawana procesowi pełnej fermentacji. Napar może mieć ciemny intensywny kolor albo żywy, czerwony. Zawiera duże ilości teiny o silnym stymulującym działaniu, minerały i przeciwutleniacze chroniące przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami, flawonoidy przeciwdziałające zakrzepom krwi i dużą dawkę fluoru, chroniącą zęby przed próchnicą.