Charakterystyka:
~ INDYJSKA MOC HERBATY I PRZYPRAW ~
Mocna czarna herbata z dużą ilością korzennych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, czarnego i czerwonego pieprzu oraz trawy cytrynowej.
Masala Chai - ta herbata ma swoją tradycję: pochodzi z Indii, gdzie pita jest w wysokich szklankach lub kamionkowych kubkach, podawana z dodatkiem cukru i mleka. Świetnie gasi pragnienie. Dzięki tej herbacie przeniesiesz się w podróż do Indii, gdzie ostrość miesza się z delikatnością, gorycz ze słodkością...
Wspaniała na gorąco z dodatkiem mleka i miodu (lub cukru trzcinowego), wyborna na zimno z dodatkiem lodu i cytryny (lub trawy cytrynowej).
Ciekawostka: W Indiach każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania Masala Chai. Nie istnieje jeden precyzyjny przepis, jest jednak klika istotnych składników:
- czarna i mocna herbata (której smaku nie zniszczą liczne aromatyczne dodatki, np. yunnan, assam),
- mleko,
- słodycz (uzyskiwana poprzez dodanie np. cukru, miodu lub melasy),
- przyprawy (kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa, trawa cytrynowa i inne).
Mleko i wodę wlewa się do rondelka, dodaje herbatę, przyprawy i cukier. Wszystko razem doprowadza do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało). Po zagotowaniu, zmniejsza się ogień i jeszcze czeka 2 - 5 minut, aż herbata nabierze aromatu. Podaje się napar odcedzony od fusów herbacianych i przypraw.
Właściwości herbaty czarnej:
- Usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację, rozjaśnia umysł, pobudza
- Wzmaga wydzielanie soków trawiennych
- Usuwa toksyczne związki z organizmu
- Ma właściwości antyrakowe (naukowcy dowodzą, iż dzięki antyutleniaczom zawartym w czarnej herbacie możemy zapobiec powstawaniu komórek rakowych)
Sposób przygotowania:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wrzątkiem (200ml) i parzymy 3min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco, im dłużej liście zostają w naparze, tym bardziej napar traci działanie pobudzające.
Herbata może być podawana na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami, sokami owocowymi (wiśnia, truskawka, brzoskwinia), świeżymi owocami. Stwórz swój własny przepis na ulubioną herbatę!
Pamiętaj: w tworzeniu nowych smaków ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;-)