Waga: 125g
Kraj pochodzenia: Indie
Certyfikacja Fairtrade: FLO-CERT
Certyfikacja ekologiczna: Demeter
Hampstead Chai to oparta natradycyjnej indyjskiej recepturze herbata czarna - zawiera egzotyczne iorganiczne przyprawy. Najlepiej smakuje serwowana z mlekiem.Doskonała na gorąco, jak i jako herbata mrożona.
Nagrodzona w 2009 przez Soil Association. Nagrody SoilAssociation Organic Food Awards 2009 zostały przyznane przez zespół60 kucharzy, restauratorów, krytyków kulinarnych idietetyków, którzy w ciągu trzech dni próbowaliponad 300 produktów.
Herbaty Hampsteadsą uprawiane na plantacji w Makaibari. Plantacja mieszczącasię w Darjeeling (północno - wschodnie Indie) to 125 lattradycji w uprawie herbaty. Jest to też pierwsza biodynamicznaplantacja herbaty na świecie.
Wszystkie herbaty posiadającertyfikat Demeter, który jest najwyższym standardemzrównoważonego rolnictwa. Biodynamika, często zwana uprawą„ekologiczną plus”, obejmuje aktywne techniki uprawy takie jakintegracja hodowli zwierząt i roślin poprzez rygorystycznąprodukcję kompostu. Wszystko co jest używane na plantacji pochodziz niej samej – dzięki temu uprawa jest zrównoważona,zdrowa i przebiega w harmonii z naturą. Wszystkie produkty Hampsteadsą oznaczone logiem Demeter, które gwarantuje, że pochodząz biodynamicznej uprawy.
Czarne, zielone ibiałe herbaty Hampstead produkowane są według tradycyjnych metod.Z krzewów zbierane są ręcznie tylko dwa listki i pączek wprzeciągu 8 miesięcy od marca do listopada. Listki podlegająnastępnie fermentacji aby otrzymać herbatę czarną lub są parzoneaby otrzymać herbatę zieloną. W ostatnim etapie listki są zwijanei suszone.
Powstała w tensposób skręcona, wysuszona herbata jest sortowana wzależności od rozmiaru liści i ich klasy. Nasza herbata składającasię w 70% z całych liści i w 30% z herbacianego pyłu, zostałastworzona na najwyższą półkę, gdzie wyśmienity i subtelnysmak jest doceniany i poszukiwany.
Dla porównania: typowe herbaty CTC (crush, tear, curl), są zbierane i obrabiane mechanicznie. Końcowy produkt zawiera w herbacianej torebce 90% pyłu. W tego rodzaju produktach mniejszy nacisk kładzie się na smak i aromat naparu. W herbatach produkowanych na rynek masowy producenci skupiaj się bardziej na kolorze naparu i szybkości jego przyrządzenia.