Charakterystyka:
Indyjska czarna herbata Assam o mocnym smaku, ciemne listki dają napar w kolorze ciemnego bordo, mocno esencjonalny, wyraźny, głęboki smak, wyjątkowy aromat. Idealna dla miłośników mocnych herbat.
Można podawać ją z dodatkami (świetnie komponuje się z cukrem trzcinowym, mleczkiem, konfiturą), bądź bez dodatków.
Assam Symbol of Quality -to znak jakości i autentyczności indyjskich herbat z Assamu
Właściwości herbaty czarnej:
- Usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację, rozjaśnia umysł, pobudza
- Wzmaga wydzielanie soków trawiennych
- Usuwa toksyczne związki z organizmu
- Ma właściwości antyrakowe (naukowcy dowodzą, iż dzięki antyutleniaczom zawartym w czarnej herbacie możemy zapobiec powstawaniu komórek rakowych)
Sposób przygotowania:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wrzątkiem (200ml) i parzymy 3min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco, im dłużej liście zostają w naparze, tym bardziej napar traci działanie pobudzające.
Herbata może być podawana na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami, sokami owocowymi (wiśnia, truskawka, brzoskwinia), świeżymi owocami. Stwórz swój własny przepis na ulubioną herbatę!
Pamiętaj: w tworzeniu nowych smaków ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;-)