Charakterystyka:
Bardzo dobrej jakości czarna herbata, rosnąca na górzystych stokach plantacji Yunnan, gdzie dzięki wyjątkowym warunkom powoli rośnie i dojrzewa. Złocisto-bursztynowe młode listki z dużą ilością młodych, aksamitnych pączków świadczą o wysokiej jakości tej herbaty. Bordowy napar charakteryzuje się wyjątkowo wyrazistym smakiem i esencjonalnością. Łączy w sobie odrobinę pikanterii, powiew wiosny i orzeźwienie. Polecana każdemu, kto lubi zdecydowany smak herbaty.
Właściwości herbaty czarnej:
- Usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację, rozjaśnia umysł, pobudza
- Wzmaga wydzielanie soków trawiennych
- Usuwa toksyczne związki z organizmu
- Ma właściwości antyrakowe (naukowcy dowodzą, iż dzięki antyutleniaczom zawartym w czarnej herbacie możemy zapobiec powstawaniu komórek rakowych)
Sposób przygotowania:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wrzątkiem (200ml) i parzymy 3min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco, im dłużej liście zostają w naparze, tym bardziej napar traci działanie pobudzające.
Herbata może być podawana na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami, sokami owocowymi (wiśnia, truskawka, brzoskwinia), świeżymi owocami. Stwórz swój własny przepis na ulubioną herbatę!
Pamiętaj: w tworzeniu nowych smaków ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;-)