Przedmiotem tej aukcji jest Herbata Czarna Five o'Clock
Herbata Five o'Clock w dużych ilościach pita w Wielkiej Brytanii W Anglii herbata pojawiła się później niż w Europie kontynentalnej czy we Francji. Za czasów królowej Wiktorii utarł się zwyczaj picia herbaty o piątej po południu. Wśród arystokracji istniał podział dnia, według którego śniadanie podawano w godzinach porannych, natomiast wieczorem – obiad. Według opowieści jedna ze służących nie wytrzymała i podsunęła swojej pani herbatę z ciastkami popołudniową porą. Od tej pory wśród arystokracji brytyjskiej pojawiła się 5 o’clock tea.
W Polsce przedwojennej również umawiano się na "fajfę".
Aby uzyskać dobrej jakości napar czarnej herbaty przyjmuje się średnio na 200ml 1 łyżeczkę od herbaty suszu. Zalewamy go wodą w stadium białego wrzenia i odczekanie 3-5 minut. W przypadku dużych liści dodajemy 1-2 minuty. Wtedy uzyskujemy najintensywniejszy aromat. Im woda twardsza tym dłużej parzymy. Przy krótszym - 3 minutowym parzeniu - herbata jest bardziej pobudzająca, przy dłuższym parzeniu relaksuje. Jeśli pojawi się gorycz, oznacza to zbyt długie, lub nieprawidłowe parzenie herbaty.
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość herbaty jest moment zbiorów. Im liście są młodsze, tym przygotowany z nich napar jest bardziej wartościowy. Posiada większą ilość olejków eterycznych i mniejszą ilość garbnika, który nadaje herbacie gorzkawy smak.
herbata zawiera wartościowe składniki; teinę, odpowiednik kofeiny z kawy, która ma właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację. Flawonidy - polifenole - posiadające silne właściwości przeciwutleniające i zdolność wiązania metali - chronią organizm przed zatruciami i wolnymi rodnikami. Teanina - występuje wyłącznie w herbacie- poprzez obniżanie ciśnienia i korzystną stymulację procesów mózgowych, sprawia że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji przy jednoczesnym odprężeniu. Herbata zawiera również fluor( zęby) wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Najlepszą wodą do parzenia herbaty jest woda miękka - pozbawiona w maksymalny sposób wapnia i magnezu.
Waga: 500g
Sposób parzenia 5-7 min / 95 stopni Celsjusza. Dłużej można parzyć herbaty o dużych liściach.
|