|
Przedmiotem tej aukcji jest Herbata Czarna English Breakfest.
Herbata o intensywnym herbacianym smaku i złotoczerwonym kolorze.
Angielska herbata śniadaniowa jest mieszanką różnych herbat, którą stworzył kupiec Drysdale z Edynburga około 1890 roku. Nadał jej wspólną nazwę English Breakfast. Jako składników, dziś używa się, herbat: chińska Keemun, tajwańska Formosa black tea, oraz herbat indyjskich i cejlońskich.
Jedna z lepszych wg. mnie herbat czarnych może ze względu na ciekawy dobór różnych herbat, które dają wspólnie swój własny charakter.
Posiada dość intensywny napar lecz sporo tanin i polifenoli.
Dla osób często pijących ten złoty napój w atrakcyjnej hurtowej cenie - w myśl zasady - więcej za mniej.
Aby uzyskać dobrej jakości napar czarnej herbaty przyjmuje się średnio na 200ml 1 łyżeczkę od herbaty suszu. Zalewamy go wodą w stadium białego wrzenia i odczekanie 3-5 minut. W przypadku dużych liści dodajemy 1-2 minuty. Wtedy uzyskujemy najintensywniejszy aromat. Im woda twardsza tym dłużej parzymy. Przy krótszym - 3 minutowym parzeniu - herbata jest bardziej pobudzająca, przy dłuższym parzeniu relaksuje. Jeśli pojawi się gorycz, oznacza to zbyt długie, lub nieprawidłowe parzenie herbaty.
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość herbaty jest moment zbiorów. Im liście są młodsze, tym przygotowany z nich napar jest bardziej wartościowy. Posiada większą ilość olejków eterycznych i mniejszą ilość garbnika, który nadaje herbacie gorzkawy smak.
herbata zawiera wartościowe składniki; teinę, odpowiednik kofeiny z kawy, która ma właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację. Flawonidy - polifenole - posiadające silne właściwości przeciwutleniające i zdolność wiązania metali - chronią organizm przed zatruciami i wolnymi rodnikami. Teanina - występuje wyłącznie w herbacie- poprzez obniżanie ciśnienia i korzystną stymulację procesów mózgowych, sprawia że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji przy jednoczesnym odprężeniu. Herbata zawiera również fluor( zęby) wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Najlepszą wodą do parzenia herbaty jest woda miękka - pozbawiona w maksymalny sposób wapnia i magnezu.
Waga: 500g
Sposób parzenia 5-7 min / 95 stopni Celsjusza. Dłużej można parzyć herbaty o dużych liściach.
|