Waga: 100g
Produkcja: Makaibari (Indie)
Pakowanie: Hampstead Tea (Wielka Brytania)
Certyfikacja ekologiczna: Demeter, Organic Farming EU, USDA organic
Długoletnia współpraca Hampstead Tea z plantacją Makaibari opiera się na zasadach Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade).
Inne: eleganckie opakowanie - puszka
Hampstead English Breakfast to uważnie zmieszane herbaty z północnych Indii tworzące wyrazisty napar ogłębokim aromacie. Londyńczycy uwielbiają ją z odrobiną mleka. Doskonała na rozpoczęcie aktywnego dnia.
Herbaty Hampstead są uprawiane na plantacji Makaibari. Plantacja
mieszcząca się w Darjeeling (północno - wschodnie Indie) posiada
125 lat tradycji w uprawie herbaty. Jest to też pierwsza
biodynamiczna plantacja herbaty na świecie.
Herbaty posiadają certyfikat Demeter, który jest najwyższym
standardem zrównoważonego rolnictwa. Biodynamika, często zwana
uprawą „ekologiczną plus”, obejmuje aktywne techniki uprawy
takie jak integracja hodowli zwierząt i roślin poprzez
rygorystyczną produkcję kompostu. Wszystko co jest używane na
plantacji pochodzi z niej samej – dzięki temu uprawa jest
zrównoważona, zdrowa i przebiega w harmonii z naturą. Produkty
Hampstead są oznaczone logiem Demeter, które gwarantuje, że
pochodzą z biodynamicznej uprawy.
Czarne, zielone i białe herbaty Hampstead produkowane są według
tradycyjnych metod. Z krzewów zbierane są ręcznie tylko dwa listki
i pączek w przeciągu 8 miesięcy od marca do listopada. Listki
podlegają następnie fermentacji, aby otrzymać herbatę czarną lub
są parzone aby otrzymać herbatę zieloną. W ostatnim etapie listki
są zwijane i suszone.