Earl Grey herbata czarna, aromatyzowana 50g Składniki: czarna herbata, naturalny olejek bergamotowy. Przygotowanie: 1 do 2 łyżeczek suszu zalać wrzącą wodą o temperaturze 96°C , parzyć przez ok. 3-4 min Kilka słów o tym typie herbaty Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii. Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie: Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju. Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.
Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.
Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej. Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon. Żródło: Wikipedia.
Opakowanie 50g |