Darjeeling Singbulli SFTGFOP1 CH Fine Inb. herbata czarna 50g Cudowny aromat pozwala przenieść się w dolinę Mirik 1100m n.p.m. u podnóża himalajskich szczytów. Podczas delektowania się tym złotym naparem na pierwszy plan wysuwa się miodowy, aksamitny smak z nutką gałki muszkatołowej i orzecha. Przygotowanie: 1 do 2 łyżeczek suszu zalać wrzącą wodą o temperaturze 100°C , parzyć przez ok. 3-4 min SFTGFOP(1) = Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Kilka słów o tym typie herbaty Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze.
Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.
Źródło: Wikipedia
Opakowanie 50g |