Yunnan to handlowa nazwa czarnej herbaty, produkowanej z liści krzewów herbacianych uprawianych w chińskiej prowincji Yunnan. Herbata zawiera najlepsze liście (tzw. tipsy) odpowiednio złociste lub srebrne. Herbaty Yunnan w obu wersjach „kolorystycznych” mają smak mocny, zdecydowany, charakterystyczny dla większości herbat chińskich. Ma zdecydowany smak i bogaty aromat.
Sposób parzenia
Zaparzać wrzątkiem 95-100°C przez około 3-5 minut . Po wskazanym czasie listki oddzielić od naparu, gdyż wydzielające się do naparu garbniki sprawią , że napar będzie gorzki i zahamują wchłanianie magnezu i żelaza- mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Właściwości zdrowotne herbaty czarnej
-Zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca
-Może obniżać ciśnienie
-Zmniejsza poziomy złego cholesterolu
-Może pomóc osobom z cukrzycą
-Podnosi poziom energii i zwiększa koncentrację
Herbata czarna – pochodzi z plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Proces produkcji składa się z czterech etapów: więdnięcia, zwijania, fermentowania i suszenia. Czarna herbata jest poddawana procesowi pełnej fermentacji. Napar może mieć ciemny intensywny kolor albo żywy, czerwony. Zawiera duże ilości teiny o silnym stymulującym działaniu, minerały i przeciwutleniacze chroniące przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami,flawonoidy przeciwdziałające zakrzepom krwi i dużą dawkę fluoru, chroniącą zęby przed próchnicą.
Towar o wadze 250 g oraz większej pakowany jest w torebki metalizowane.