Charakterystyka:
Herbata czarna o pięknych, dużych i sprężystych liściach, pochodzi z upraw Sri Lanki. Określana mianem "złota w filiżance", zachwyci każde podniebienie. Napar o delikatnym, łagodnym smaku, małej zawartości teiny i pięknym miedziano-bordowym kolorze. Ta herbata jest świetną propozycją na prezent. Dobrze smakuje z mlekiem, z cukrem lub cytryną jako herbata popołudniowa.
Uwaga na podróbki! Oryginalny Ceylon Dimbula ma duże liście, o ciemnobrązowej brawie, które dają aromatyczny napar. Taką herbatę kupisz u nas! Uważaj na tanie "herbatki" oznaczone taką nazwą! U nas masz gwarancję dużego liścia o odpowiedniej jakości!
Właściwości herbaty czarnej:
- Usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację, rozjaśnia umysł, pobudza
- Wzmaga wydzielanie soków trawiennych
- Usuwa toksyczne związki z organizmu
- Ma właściwości antyrakowe (naukowcy dowodzą, iż dzięki antyutleniaczom zawartym w czarnej herbacie możemy zapobiec powstawaniu komórek rakowych)
Sposób przygotowania:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wrzątkiem (200ml) i parzymy 3min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco, im dłużej liście zostają w naparze, tym bardziej napar traci działanie pobudzające.
Herbata może być podawana na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami, sokami owocowymi (wiśnia, truskawka, brzoskwinia), świeżymi owocami. Stwórz swój własny przepis na ulubioną herbatę!
Pamiętaj: w tworzeniu nowych smaków ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;-)