Przedmiotem tej aukcji jest Herbata Assam
Herbata produkowana w indyjskiej prowincji i tej samej nazwie charakteryzuje się cierpkim smakiem i ciemnym aromatem. Parzenie herbaty 3-4 minuty daje mocno pobudzające i orzeźwiające właściwości.
Aby uzyskać dobrej jakości napar czarnej herbaty przyjmuje się średnio na 200ml 1 łyżeczkę od herbaty suszu. Zalewamy go wodą w stadium białego wrzenia i odczekanie 3-5 minut. W przypadku dużych liści dodajemy 1-2 minuty. Wtedy uzyskujemy najintensywniejszy aromat. Im woda twardsza tym dłużej parzymy. Przy krótszym - 3 minutowym parzeniu - herbata jest bardziej pobudzająca, przy dłuższym parzeniu relaksuje. Jeśli pojawi się gorycz, oznacza to zbyt długie, lub nieprawidłowe parzenie herbaty.
Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość herbaty jest moment zbiorów. Im liście są młodsze, tym przygotowany z nich napar jest bardziej wartościowy. Posiada większą ilość olejków eterycznych i mniejszą ilość garbnika, który nadaje herbacie gorzkawy smak.
herbata zawiera wartościowe składniki; teinę, odpowiednik kofeiny z kawy, która ma właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację. Flawonidy - polifenole - posiadające silne właściwości przeciwutleniające i zdolność wiązania metali - chronią organizm przed zatruciami i wolnymi rodnikami. Teanina - występuje wyłącznie w herbacie- poprzez obniżanie ciśnienia i korzystną stymulację procesów mózgowych, sprawia że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji przy jednoczesnym odprężeniu. Herbata zawiera również fluor( zęby) wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Najlepszą wodą do parzenia herbaty jest woda miękka - pozbawiona w maksymalny sposób wapnia i magnezu.
Waga: 500g
kraj pochodzenia: Indie
Sposób parzenia 5-7 min / 95 stopni Celsjusza. Dłużej można parzyć herbaty o dużych liściach.
|