Zapraszamy do zakupów świeżych herbat z wrocławskiej Czajowni. Wszystkie sprzedawane przez nas herbaty są sprowadzane bezpośrednio z plantacji całego świata herbacianego przez Towarzystwo Miłośników Herbaty (Spolek Milcu Caje s.r.o.) z Pragi, które jest naszym wyłącznym dostawcą herbat i przewodnikiem na herbacianej ścieżce. Towarzystwo Miłośników Herbaty, jako bezpośredni importer, dba o niezmienną jakość sprowadzanych herbat poprzez ich staranny wybór bezpośrednio na obszarach produkcji. Spośród bogatej oferty herbat wybierane są te uprawiane i preparowane w tradycyjny sposób, z zachowaniem poszanowania dla pracy ludzkiej i środowiska naturalnego. Kontakty osobiste nawiązywane podczas licznych podróży Miłośników Herbaty do Indii, Chin, Japonii, Turcji, Nepalu, Afryki czy na Sri Lankę i Tajwan, są gwarancją niepowtarzalnej jakości i charakteru sprowadzanych herbat.
Liu Bao Bing Cha
'Herbata sześciu bastionów - krążek'
(prasowana - 100 gram)
Dodatkowo fermentowana herbata z prowincji Guanxi (typu Shou, dojrzewająca w schronach przeciwatomowych ukrytych we wnętrzu góry). Bazą do jej produkcji jest częściowo fermentowana herbata oolong, co ma odzwierciedlenie w lekkim naparze i możliwości wielokrotnego zaparzania. Ciemnobeżowe liście z szarawym połyskiem na powierzchni. Herbata ta wyróżnia się specyficznym (ziemistym) smakiem starych buddyjskich klasztorów lecz nieco lżejszym niż tradycyjne puery z prowincji Yunnan. Oferowana herbata jest chińskim oryginałem, prasowanym na kształt krążka.
Herbaty ciemne
(po chińsku: HEI CHA,po japońsku KOKU CHA, w językach zachodnich PUER lub herbata czerwona)
Stopień fermentacji: 100%
Herbaty dodoatkowo fermentowane, w Europie znane jako puer lub herbaty czerwone. Wilgotne listki rozkłada się na słońcu, gdzie więdną. W czasie więdnięcia są obracane i suszone. Przez tą manipulację dochodzi do naruszenia struktury komórkowej i nastaje faza oksydacji. Potem suche listki są parzone i rozkładane warstwowo w pomieszeniu fermentacyjnym, tam są zakrywane i utrzymywane w odpowiednich warunkach temperaturowcyh i wysokiej wilgoci. Wtedy następuje proces dodatkowej fermentacji, który trwa kilka dni. Herbaty ciemne kształtuje się do różnych form, a następnie przechowuje w specjalnych pomieszczeniach. Herbata ciemna im starsza tym ma glębszy aromat i większą wartość. Zaparzanie należy przeprowadzać wodą chwilę odstaną po zagotowaniu, herbaty sprasowane należy pokruszyć przed zalaniem, parzyć wielkrotnie. Chińczycy odwiedzający Czajownię twierdzili, że puery bardzo dobrze łagodzą problemy trawienne.